Na Orle iz Svetega Urha – popolna destinacija za družinski izlet

Znam svetuje

Orle, prijetno naselje v občini Lavrica, se nahaja na vzpetini, 458 metrov nadmorske višine, in je priljubljena izletniška točka za ljubitelje narave in razgledov. Na vrhu vzpetine stoji gostilnica Orle, tik ob njej pa razgledni stolp, ki meri 22 metrov. Od razgledne ploščadi do vrha stolpa je potrebno premagati še 11 metrov višinske razlike. Stolp nudi čudovite razglede na Kamniško-Savinjske Alpe, Julijske Alpe ter Ljubljano z okolico, ob jasnem vremenu pa se pogled razteza daleč naokrog. Poleg stolpa je prijetna terasa za sprostitev, za otroke pa je v bližini gostilne urejen park z jeleni.

Sv. Urh, kjer se začne pohod, je grič, visok 426 metrov, z zgodovinsko cerkvijo, ki sega v 18. stoletje. Cerkev ima bogato zgodovino, saj je bila nekoč del utrdbe, ki je služila obrambi pred Turki. Med drugo svetovno vojno je bila postojanka domobrancev, znana po grozodejstvih, ki so se tam dogajala.

Do Orl lahko pridete z avtomobilom, vendar je veliko bolj prijetno, če se do vrha podate peš, saj so Orle dostopne po več poteh. Ena izmed priljubljenih poti se začne pri Sv. Urhu, kjer lahko parkirate. Pot je primerna tudi za mlajše otroke, saj je večinoma položna in poteka skozi gozd, kjer drevesa zagotavljajo prijetno senco tudi v vročih poletnih dneh. Sledite zelenim puščicam, ki vas bodo pripeljale do Orl. Ko prispete v vas, bodite pozorni na kapelico, pri kateri zavijete ostro desno in po 500 metrih pridete do gostilnice Orle.

Sv. Urh

Orle so zaradi svoje bližine Ljubljani in lahke dostopnosti priljubljena destinacija za družinske izlete. Pot je primerna za vse starosti in zagotavlja čudovit oddih v naravi, stran od mestnega vrveža.

Izhodišče: Sveti Urh
Dolžina poti: 3,9 km
Trajanje poti: 1 ura
Nadmorska višina izhodišča: 426 m
Nadmorska višina cilja: 442 m

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite