V svetu kulinarike obstajajo jedi, ki nas popeljejo nazaj v nežne trenutke otroštva, polne topline in domačnosti.
Rižev narastek z jabolki je prav takšna sladica, ki nas s svojim edinstvenim okusom in vonjem prenese v čas, ko smo s prijatelji in družino uživali v preprostih, a nadvse okusnih trenutkih.
Ta jed, ki je bila pri nas običajno del večerje, še danes v nekaterih krajih predstavlja dragoceno kulturno tradicijo.
Sestavine za rižev narastek z jabolki
Rižev narastek
- 2,5 dl riža
- 0,5 l mleka
- sol
- 40 g masla
- 5 jajc
- 1 žlica sladkorja
- 1 pest opranih in v rumu namočenih rozin
- 1 vanilijev sladkor
- 1 limonina lupinica
Jabolčni nadev
- 0,5 kg jabolk
- 1 žlica sladkorja
- 2 žlici goste sladke smetane
Postopek
1V vrelo in malo osoljeno mleko zakuhamo riž in ga počasi kuhamo približno 10 minut. Dodamo maslo, odstavimo in pustimo, da se ohladi.
2Medtem stepemo trd beljakov sneg, dodamo žlico ali več sladkorja in rumenjake. Stepamo toliko časa, da dobimo penasto maso in v to zmešamo ohlajen riž in rozine. Po okusu lahko dodamo še malo sladkorja, vanilijev sladkor in limonino lupinico.
3Jabolčni nadev pripravimo tako da jebolka olupimo, naribamo in zmešamo z žličko sladkorja ter sladko smetano.
4Polovico riža damo v pekač za narastek in po vrhu potresemo z jabolčnim nadevom. Prekrijemo z drugo polovico riža.
5Narastek damo v pečico, razgreto na 180 °C, in ga pečemo 45 do 50 minut.