Goveji golaž za polizat prste.
Sestavine
- 500 g govejega mesa za golaž
- 1 čebula
- 1 korenje
- 2 dl paradižnikove mezge
- 1 žlica sušene jušne zelenjave
- 1 čajna žlička mlete paprike
- muškatni orešček
- česen v prahu
- sol
Priprava
1V posodo, ki je primerna za kuhanje brez maščobe (na primer AMC posoda), damo na koščke narezano govedino. Pokrijemo s pokrovko in dušimo na srednji temperaturi. Meso bo oddalo vodo in svojo maščobo. Po okoli 15 minutah dodamo narezano čebulo in jušno zelenjavo. Kuhamo pokrito s pokrovko, dokler se tekočina ne pokuha.
2Nato dodamo paradižnikovo mezgo, sol, papriko v prahu, muškatni orešček, narezano korenje in česen. Prilijemo 2 dl vroče vode, dobro premešamo in kuhamo naprej na enaki temperaturi. Nekje po uri in pol lahko (!), če se nam zdi, da je omaka preredka, vmešamo še moko za zgostitev. Moko vedno vmešajmo v majhno količino vode, da nastane krema, kar prepreči ostanek grudic. Sami sicer v takem primeru povremo količino vode.
3Ob občasnem mešanju na zmerni temperaturi (blago vretje), kuhajmo golaž vs dokler omaka ni zgoščena in kremasta. Dlje ko golaž kuhamo, bolj mehko bo meso in bolj okusna bo omaka. Če se nam med kuhanjem zazdi, da je omaka pregosta, lahko dodamo kak dl vroče vode.
4Za kuhanje golaža (in goveje juhe) si moramo vedno vzeti čas. Njegove priprave se vedno lotimo takrat, ko se nam ne mudi in lahko celo dopoldne skačemo po kuhinji in občasno pomešamo po loncu.