Velikonočni sladki kruh

Znam svetuje

Velikonočni sladki kruh iz kvašenega testa z rozinami in jajčnim likerjem je sladica, ki jo ljubitelji rozin obvezno pripravimo med prazniki. Sladkobo in vonj mu dajeta tudi jajčni liker in rum, res pa je zaradi njiju sladki kruh bolj primeren za odrasle.

Sestavine za velikonočni sladki kruh

  • 1 kocka svežega kvasa
  • 180 g sladkorja
  • 200 ml mleka
  • 500 g moke
  • 2 jajci + 1 rumenjak
  • 70 g rozin
  • 30 ml ruma
  • sol
  • 30 ml jajčnega likerja
  • 1 limonina lupina
  • 125 g stopljenega masla
  • jajce za premaz

Postopek

1Zdrobljen kvas zmešamo z žličko sladkorja v prahu in polovico mlačnega mleka. Pustimo na toplem, da vzhaja.

2Moko, preostali sladkor, jajce in rumenjak, rozine namočene v rumu, ščep soli, liker, limonino lupinico, vzhajan kvas in preostanek mlačnega mleka damo v skledo in vse skupaj dobro premešamo.

3Dodamo zmehčano maslo in zamesimo v čvrsto testo, ki ga pustimo vzhajati 1 uro. Testo oblikujemo v dva hlebca, ju položimo na namaščen pekač in pustimo vzhajati približno 40 minut.

4Na sredini hlebčka s škarjami zarežemo križ, hlebčke premažemo z jajcem. V segreti pečici jih pečemo pri 160 stopinjah približno 40 minut.

5Uporaba jajčnega likerja v receptu za velikonočni sladki kruh lahko dodaja edinstven okus in aromo ter ustvarja bogato teksturo. Jajčni liker, kot je na prime je alkoholna pijača, narejena s mešanjem jajčnih rumenjakov, sladkorja in konjaka ali viskija.

6Jajčni liker lahko kruhu dodaja prijetno aromo po jajcih in alkoholu ter mu daje bogat okus. To je še posebej primerno za praznične jedi, saj ustvari posebno in izstopajočo noto.

7Alkohol v jajčnem likerju lahko pomaga ohraniti vlažnost kruha. Zaradi tega lahko kruh ostane sočen in mehak dlje časa, kar je pomembno za kakovost pekovskega izdelka.

8Jajčni liker lahko kruhu dodaja lepo zlato-rumeno barvo in sijaj, kar lahko izboljša videz končnega izdelka. To je lahko še posebej privlačno pri okrašenih velikonočnih sladkih kruhih.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite