Če iščete preprost in okusen način, kako popestriti vaše testenine ali njoke, je preprosta sirova omaka prava izbira. Z nekaj osnovnimi sestavinami, ki jih imate verjetno že v hladilniku, lahko v le nekaj minutah pripravite to kremasto poslastico.
Sestavine za preprosto sirovo omako
- 1 žlica masla
- 1 dl mleka
- 1 žlica kisle smetane ali smetane za kuhanje
- 1 topljeni sirček (trikotni)
- 1 pest naribanega sira (Edamec, parmezan ali katerikoli drug trdi sir)
- sol
- poper
- muškatni orešček
- česen v prahu (po okusu)
Postopek
1Na srednjem ognju v kozici raztopite maslo. Nato vmešajte mleko in smetano (kislo ali sladko, po vaši izbiri). Počakajte, da se mešanica dobro ogreje, vendar ne zavre.
2Topljeni sirček natrgajte na manjše koščke in ga vmešajte v mlečno mešanico. Nato postopoma dodajajte naribani sir. Mešajte, dokler se sir popolnoma ne stopi in omaka postane gladka.
3Omako začinite s soljo (pazljivo, če uporabljate bolj slan sir), poprom, ščepcem muškatnega oreščka in česnom v prahu po okusu.
4Omako kuhajte še nekaj minut, da se zgosti. Če želite bolj tekočo omako, lahko dodate malo več mleka.
Nasvet
To kremasto sirovo omako prelijte čez kuhane njoke, testenine ali riž. Hitro kosilo ali večerja je pripravljena v manj kot 15 minutah.