Kutinov liker – domač recept za aromatičen jesenski napitek

Znam svetuje

Kutinov liker je preprost in aromatičen domači napitek, ki s svojim značilnim vonjem in zlatim odtenkom ujame bistvo jeseni. Iz zrelih kutin, limon in dobre vodke nastane liker bogatega okusa, ki po nekaj tednih zorenja razvije prijetno mehkobo in sadno toplino. Odličen je kot digestiv po kosilu ali za obdarovanje v prazničnih dneh.

Sestavine za kutinov liker

  • 900 g zrelih kutin
  • 2 bio limoni
  • 1,5 l kakovostne vodke
  • 450 g kristalnega sladkorja

Postopek priprave

1Kutine dobro operite in jih zdrgnite s čisto kuhinjsko krpo, da odstranite dlačice s kože. Nato jih narežite na manjše kose.

2Limoni temeljito operite. S tankim lupilcem spiralno olupite samo rumeni del lupine, brez bele plasti. Limoni iztisnite in odmerite približno 180 ml soka.

3V večji steklen kozarec za vlaganje dodajte narezane kutine, limonino lupinico, limonin sok in sladkor. Prelijte z vodko, da so vse sestavine popolnoma prekrite.

4Kozarec dobro zaprite in ga postavite na toplo mesto – najbolje na sončno okensko polico – za približno štiri tedne. Med zorenjem kozarec občasno pretresejte, da se sladkor raztopi in okusi enakomerno premešajo.

5Po štirih tednih liker precedite skozi gazo ali gosto cedilo. Kutine dobro iztisnite, da iz njih izločite vso aromatično tekočino.

6Prelijte v čiste steklenice, dobro zaprite in pustite, da kutinov liker počiva še približno šest tednov v hladnem in temnem prostoru. Dalj časa kot zori, bolj nežen in okusen bo.

Nasveti za popoln kutinov liker

• Namesto vodke lahko uporabite tudi žganje, če želite močnejši okus.
• Po želji dodajte nekaj klinčkov ali cimetovo palčko za bolj začinjeno aromo.
• Liker shranjujte v manjših steklenicah – odlično se obnese kot domače darilo.
• Najboljši je, ko odleži vsaj 2–3 mesece.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Kako dolgo zdrži domači kutinov liker?

Če je shranjen v sterilnih steklenicah in v hladnem, temnem prostoru, lahko kutinov liker zdrži tudi več kot eno leto.

Lahko uporabim še drugo sadje?

Seveda. Podoben recept lahko pripravite tudi z jabolki, hruškami ali celo z japonskimi kutinami (chaenomeles), ki imajo bolj citrusno aromo.

Kdaj je kutinov liker najboljši za pitje?

Najboljši je po nekaj mesecih zorenja, ko se arome popolnoma povežejo. Postrezite ga ohlajenega, kot digestiv po obroku ali ob prazničnih priložnostih.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite