Paradižnikova omaka za ozimnico

Znam svetuje

Domača paradižnikova omaka je zlata vredna za mrzle dni. Naj gre za hitro testeninsko kosilo, pico, lazanja ali jušno osnovo – domača omaka vedno zmaga. Če imate veliko zrelih, mesnatih paradižnikov, vam priporočamo, da si nekaj kozarcev pripravite za ozimnico. Brez konzervansov, brez odvečnih dodatkov – samo čisti paradižnikov užitek.

Sestavine za paradižnikovo omako za ozimnico

  • 5 kg zrelih, mesnatih paradižnikov (najboljše so sorte San Marzano, Romi, domače vrtne)
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1,5–2 žlički soli (po okusu)
  • 1–2 žlički sladkorja (po potrebi, za ravnovesje kisline)
  • 4 stroki česna (neobvezno)
  • 2 šopa sveže bazilike ali 1 žlica suhe bazilike
  • po želji: timijan, origano, lovor, naribano korenje (za naravno sladkost)

Postopek

1Paradižnike dobro operite, odstranite peclje in vse nepopolnosti. Narežite jih na četrtine.

2Narezane paradižnike dajte v večjo posodo, solite jih, dodajte baziliko in pustite na sobni temperaturi 12–16 ur. To okrepi okus.

3Paradižnike prelijte v večji lonec. Na srednjem ognju jih kuhajte 1–2 uri brez pokrova, da tekočina izpari. Občasno premešajte.

4Z mehčalcem, blenderjem ali pasirkotom zmešajte paradižnike. Po želji precedite skozi fino sito, da odstranite kožico in semena.

5Dodajte sladkor, po potrebi dodatno sol, česen in druge začimbe. Če imate radi bolj aromatično, dodajte timijan ali origano.

6Steklene kozarce in pokrovčke sterilizirajte v pečici (10–15 minut na 100 °C) ali v vreli vodi.

7Omako vlijte vročo v vroče sterilne kozarce do roba. Tesno zaprite, obrnite na pokrovčke in zavijte v odejo. Tako naj se ohlajajo počasi vsaj 2 uri.

8Hranite v temnem in hladnem prostoru. Po odprtju hranite v hladilniku in porabite v 7 dneh.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite