Kisla sarma je dejansko že legendarna jed; nekateri zanjo pravijo, da predstavlja najboljšo simbiozo mesa in zelenjave. Drugi jim pritrjujejo. Pripravimo jo iz kislega zelja, odlične, zdrave kapusnice, ki jo fermentiramo v soljeni vodi, kar pomeni, da se med fermentacijo bakterije, ki so naravno prisotne v zelju, hranijo s sladkorji v zelju in med postopkom proizvajajo kislino, kar daje sarmi njen značilen okus.
Sestavine za kislo sarmo
- srednje velika glava kislega zelje
- 600 g mletega mešanega mesa
- 1 čebula
- 1 jajce
- 1 strok česna
- 50 g riža
- 150 g slanine
- poper
- sol
- 2 žlici olja ali masti
Za prežganje
- 2 žlici olja ali masti
- 1 manjša čebula
- 1 žlica moke
- 1 žlica rdeče mlete paprike
- 3 žlice paradižnikove mezge
Postopek
1Zeljnato glavo razlistimo in odstranimo listom glavni sredinski trdi del, da jih bomo lažje zvijali. Liste poparimo z vrelo vodo in odcedimo.
2Slanino narežemo na majhne kocke. Sesekljano čebulo prepražimo na dveh žlicah maščobe, dodamo mleto meso, riž, strt česen, posolimo, popramo in vse dobro premešamo. Ko se nadev malo ohladi, dodamo še 1 jajce.
3Na vsak list zelja damo eno žlico nadeva in ga zvijemo v sarmo. V posodo, kjer se bo kuhala sarma, damo na dno plast narezanega zelja, nato plast slanine in čez zvite sarme. Na sarme damo plast zelja in slanine in nadaljujemo, dokler ne uporabimo vsega. Na vrhu naj bo narezano zelje.
4Sarme zalijemo z vročo vodo, da so pokrite in jih pokrite kuhamo približno 1 uro.
5Priprava prežganja: Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo moko, malo prepražimo, nato dodamo rdečo papriko in paradižnikovo mezgo in vse skupaj še malo premešamo. V prežganje vlijemo kozarec mrzle vode in ko ponovno zavre, vlijemo v sarme. Sarme kuhamo še 15 minut.