Cvetačna juha s krompirjem je hitro skuhana juha z eno posebnostjo – ko se prepojijo okusi, dobimo odlično, krepko jed.
Cvetača je bogata s hranili, je nizkokalorična in vsebuje malo maščob. Je dober vir prehranskih vlaknin in ima različne koristi za zdravje. Zaradi svoje vsestranskosti se pogosto uporablja v različnih jedeh, kot so solate, juhe, priloge, pečena cvetača, kuskus iz cvetače, riž iz cvetače in še več.
V cvetači so:
- Vitamini: Cvetača je dober vir vitaminov, zlasti vitamina C. Vitamin C je močan antioksidant, ki pomaga pri zaščiti celic pred poškodbami prostih radikalov ter krepi imunski sistem. Poleg vitamina C cvetača vsebuje tudi vitamine K, B6, tiamin (B1), riboflavin (B2) in folno kislino (B9).
- Minerali: Med minerali so kalij, magnezij, fosfor, kalcij in železo. Kalij je pomemben za uravnavanje krvnega tlaka in ravnotežje elektrolitov, magnezij je ključen za zdrave kosti in mišice, fosfor pomaga pri tvorbi DNA, kalcij je pomemben za zdravje kosti in železo je potrebno za tvorbo hemoglobina in prenos kisika v telesu.
- Prehranske vlaknine: Cvetača vsebuje prehranske vlaknine, ki so pomembne za prebavo in zdravje črevesja. Prehranske vlaknine prispevajo k boljši prebavi, uravnavajo raven sladkorja v krvi in pripomorejo k občutku sitosti.
- Fitokemikalije: Cvetača vsebuje tudi različne fitokemikalije, kot so indoli, sulforafan in flavonoidi. Te spojine imajo antioksidativne, protivnetne in protitumorske lastnosti, ki pomagajo pri zaščiti pred nekaterimi boleznimi.
Sestavine za cvetačno juho s krompirjem
- 400 g cvetače
- 400 g krompirja
- 2 litra vode ali juhe
- 40 g masla
- 40 g moke
- 150 g čebule
- šopek peteršilja
- sol
- poper
- muškatni orešček
Postopek
1Cvetačo operemo in narežemo na manjše kose. Na drobno zrežemo tudi zelenje od cvetače, mlada stebla pa narežemo na lističe.
2Cvetačo stresemo v osoljen krop, dodamo na kocke narezan krompir in pustimo vreti.
3Ko je oboje skoraj kuhano, primešamo svetlo rumeno prežganje. Kuhamo do mehkega, dosolimo, popramo, dodamo muškatni orešček ter sesekljan zelen peteršilj. Juho lahko izboljšamo še s kozarcem mleka ali par žlicami kisle smetane.