Kisla repa z ocvirki

Znam svetuje

This post is also available in: English (Angleščina) Hrvatski (Hrvaški) Deutsch (Nemščina) Italiano (Italijanski)

Kisla repa z ocvirki je klasična slovenska jed, ki združuje preprostost in bogat okus. Mehka kisla repa, kuhana do popolnosti, se odlično dopolnjuje s hrustljavimi ocvirki in prepraženo čebulo. Jed je odlična kot samostojno kosilo, priloga k mesnim jedem ali pa kot topla zimska poslastica, ki nas spomni na domačo kuhinjo naših babic.

Sestavine za kislo repo z ocvirki (za 4 osebe)

  • 1 kg kisle repe
  • 100 g ocvirkov
  • 20 g svinjske masti (ali olja)
  • 1 večja čebula
  • 1 lovorjev list
  • sol
  • poper
  • 1 krompir (po želji, za bolj poln okus)

Postopek

1Repo najprej pokusite. Če se vam zdi prekisla ali preslana, jo sperite na cedilu pod hladno vodo in dobro odcedite. Tako bo okus prijetnejši.

2V večjem loncu zavrite 1 liter vode. Dodajte lovorjev list, repo in po želji en olupljen krompir (ta bo pobral odvečno kislino in sol). Kuhajte na srednjem ognju približno 30–40 minut, dokler repa ni mehka.

3Medtem olupite čebulo in jo drobno nasekljajte. V globlji ponvi segrejte svinjsko mast in čebulo počasi pražite, da postekleni in rahlo porjavi. Dodajte ocvirke ter jih prepražite, da postanejo hrustljavi in zadišijo.

4Kuhano repo dobro odcedite in odstranite krompir (če ste ga kuhali). Nato jo razdelite na krožnike in obilno prelijte s hrustljavimi ocvirki in prepraženo čebulo. Potresite s ščepcem popra in takoj postrezite.

Nasveti za popolno kislo repo z ocvirki

• Če želite bolj blago jed, repo pred kuhanjem vedno sperite.
• Ocvirke lahko nadomestite z zapečeno slanino ali panceto.
• Krompir je odličen trik za uravnavanje okusa, jed pa bo tudi bolj nasitna.
• Namesto svinjske masti lahko uporabite tudi maslo ali olje, a mast daje najbolj tradicionalen okus.
• Repa se odlično poda k krvavicam, pečenicam ali svinjskim pečenim rebrom.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Ali je treba kislo repo vedno spirati?

Ne nujno. Če vam je všeč izrazito kisel okus, je uporabite kar neposredno. V nasprotnem primeru pa spiranje odstrani odvečno kislino in sol.

Lahko jed pripravim vnaprej?

Seveda. Repo lahko skuhate dan prej in jo shranite v hladilniku. Pred serviranjem jo samo pogrejte in zabelite s svežimi ocvirki.

Kaj lahko postrežem zraven?

Kisla repa z ocvirki se odlično poda k krvavicam, pečenicam, domačim klobasam ali svinjskim rebrcam. Kot prilogo postrezite kos domačega kruha in skledo kislega zelja za popoln zimski obrok.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite