Grah s slanino je slastna priloga, za katero potrebujemo le še malo paradižnikove omake.
Sestavine
- 400 g graha
 - 1 čebula
 - 100 g slanine
 - 1,5 dl paradižnikove omake
 - 2 stroka česna
 - šopek peteršilja
 - 3 žlice oljčnega olja
 - sol
 
Postopek
1Čebulo drobno nasekljamo, jo posolimo in na oljčnem olju popražimo, da se malo razpusti. Česen in peteršilj nasekljamo in dodamo k čebuli.
2Pražimo toliko časa, da česen zadiši. Dodamo oluščen grah, malo premešamo in zalijemo z jušno osnovo. Dušimo 12-15 minut, da se grah zmehča.
3Slanino narežemo na majhne koščke in popražimo brez olja. Stresemo jo v grah, zalijemo s paradižnikovo omako in ob stalnem mešanju dušimo še nekaj minut, da tekočina izhlapi. Poskusimo in po potrebi dodamo sol.
4Postrežemo s pečenim mesom in polento ali pirejem. Lahko pa tudi uporabimo kot samostojno omako k testeninam.