Fižolov pire s krompirjem (matevž)

Znam svetuje

Matevž je hitro pripravljena slovenska jed iz fižola in krompirja. Zraven ponavadi paše dušeno zelje ali dušena repa. Seveda tudi klobasa.

Sestavine

  • 30 dag fižola
  • 1/2 kg krompirja
  • 2 dcl mleka
  • lovorov list
  • poper
  • domači ocvirki za zabelo
  • zaseka
  • košček prekajene slanine

Postopek

1Fižol preberemo, operemo, namočimo, nato pa ga v malo osoljenem kropu z dodatkom lovorovega lista do mehkega kuhamo.

2V drugem loncu kuhamo olupljen narezan krompir.

3Ko je oboje kuhano, krompir in fižol zmešamo, prilijemo malo vode, v kateri se je kuhal krompir ali fižol, prilijemo tudi vrelo mleko in dodamo malo maščobe.

4Tako pripravljen pire s fižolom (matevž) zabelimo s pogretimi domačimi ocvirki, s prepraženo zaseko, z na kocke narezano in prepraženo prekajeno slanino ali pa zarumenjeno čebulo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite