Hrana, ki nas pozimi segreje

Znam svetuje

Mraz, ta spremljevalec zime, ima to lastnost, da nam ลกibi ledvice in jemlje energijo. Ampak zato imamo hrano, ki telesu daje toploto in vraฤa moฤ.

  • fiลพol
  • kostanj
  • ฤiฤerika, rdeฤa leฤa
  • krompir, sladki krompir
  • rdeฤe meso
  • rลพ, proso, ajda, rjavi riลพ
  • zimska zelenjava, kot so ohrovt, brstiฤni ohrovt, brokoli, buฤa, zelje, rdeฤa pesa, ฤrna redkev, repa, krompir
  • zimsko sadje, kot so kaki, jabolka ali hruลกke (slednji dve najbolj v kompotu)
  • koruza
  • ฤebula ฤesen
  • sol, ingver, ฤili, poper, hren
  • janeลพ, kumina, cimet, klinฤki, kardamom
  • med, domaฤa marmelada, javorjev sirup

Moฤ, da nas segrejejo, imajo tudi:

  • rลพeni kruh
  • zreli siri, jogurt
  • rastlinsko mleko
  • jajca
  • oreลกฤki (makadamija, orehi, brazilski oreลกฤki)
  • oljฤno in buฤno olje
  • rdeฤe vino, ลพganje.

Tople jedi:
Topla jed je lahko ajdova kaลกa z rozinami in orehi, prosena kaลกa s suhim sadjem, zimska zelenjava z oljฤnim oljem, zorjen sir in sesekljan ฤesen, palaฤinke iz ฤiฤerikine ali kostanjeve moke, fiลพolova mineลกtra, skuhana rdeฤa pesa z buฤnim oljem in nastrgano ฤrno redkvijo.

ฤŒaj, ki nas segreje:
Vzamemo po 1 ลพlico klinฤkov, celega kardamoma in janeลพa ter jih zdrobimo v moลพnarju. ฤŒaj si skuhamo sproti, in sicer vzamemo 1/4 ลพliฤke te meลกanice, jo prelijemo s skodelico vrele vode, dodamo cimetovo palฤko in poฤakamo 10 minut.

Zagotovo pa lahko v katerikoli ฤaj damo zaฤimbe, ki nas grejejo.

Kopel, ki segreje:

  • v banjo tople vode damo prgiลกฤe njivske preslice, ki bo segrela naลกe ledvice in skupaj z njimi vso telo, ter se lepo namakamo. Takลกna kopel preลพene tudi prehlad.

Nasvet

  • bel kruh, bele testenine, bel riลพ, piลกkoti iz bele moke nam hladijo telo. Prav tako ลพivalsko mleko, eksotiฤno sadje in tudi ribe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite