Mraz, ta spremljevalec zime, ima to lastnost, da nam šibi ledvice in jemlje energijo. Ampak zato imamo hrano, ki telesu daje toploto in vrača moč.
- fižol
- kostanj
- čičerika, rdeča leča
- krompir, sladki krompir
- rdeče meso
- rž, proso, ajda, rjavi riž
- zimska zelenjava, kot so ohrovt, brstični ohrovt, brokoli, buča, zelje, rdeča pesa, črna redkev, repa, krompir
- zimsko sadje, kot so kaki, jabolka ali hruške (slednji dve najbolj v kompotu)
- koruza
- čebula česen
- sol, ingver, čili, poper, hren
- janež, kumina, cimet, klinčki, kardamom
- med, domača marmelada, javorjev sirup
Moč, da nas segrejejo, imajo tudi:
- rženi kruh
- zreli siri, jogurt
- rastlinsko mleko
- jajca
- oreščki (makadamija, orehi, brazilski oreščki)
- oljčno in bučno olje
- rdeče vino, žganje.
Tople jedi:
Topla jed je lahko ajdova kaša z rozinami in orehi, prosena kaša s suhim sadjem, zimska zelenjava z oljčnim oljem, zorjen sir in sesekljan česen, palačinke iz čičerikine ali kostanjeve moke, fižolova mineštra, skuhana rdeča pesa z bučnim oljem in nastrgano črno redkvijo.
Čaj, ki nas segreje:
Vzamemo po 1 žlico klinčkov, celega kardamoma in janeža ter jih zdrobimo v možnarju. Čaj si skuhamo sproti, in sicer vzamemo 1/4 žličke te mešanice, jo prelijemo s skodelico vrele vode, dodamo cimetovo palčko in počakamo 10 minut.
Zagotovo pa lahko v katerikoli čaj damo začimbe, ki nas grejejo.
Kopel, ki segreje:
- v banjo tople vode damo prgišče njivske preslice, ki bo segrela naše ledvice in skupaj z njimi vso telo, ter se lepo namakamo. Takšna kopel prežene tudi prehlad.
Nasvet
- bel kruh, bele testenine, bel riž, piškoti iz bele moke nam hladijo telo. Prav tako živalsko mleko, eksotično sadje in tudi ribe.