Mraz, ta spremljevalec zime, ima to lastnost, da nam ลกibi ledvice in jemlje energijo. Ampak zato imamo hrano, ki telesu daje toploto in vraฤa moฤ.
- fiลพol
- kostanj
- ฤiฤerika, rdeฤa leฤa
- krompir, sladki krompir
- rdeฤe meso
- rลพ, proso, ajda, rjavi riลพ
- zimska zelenjava, kot so ohrovt, brstiฤni ohrovt, brokoli, buฤa, zelje, rdeฤa pesa, ฤrna redkev, repa, krompir
- zimsko sadje, kot so kaki, jabolka ali hruลกke (slednji dve najbolj v kompotu)
- koruza
- ฤebula ฤesen
- sol, ingver, ฤili, poper, hren
- janeลพ, kumina, cimet, klinฤki, kardamom
- med, domaฤa marmelada, javorjev sirup
Moฤ, da nas segrejejo, imajo tudi:
- rลพeni kruh
- zreli siri, jogurt
- rastlinsko mleko
- jajca
- oreลกฤki (makadamija, orehi, brazilski oreลกฤki)
- oljฤno in buฤno olje
- rdeฤe vino, ลพganje.
Tople jedi:
Topla jed je lahko ajdova kaลกa z rozinami in orehi, prosena kaลกa s suhim sadjem, zimska zelenjava z oljฤnim oljem, zorjen sir in sesekljan ฤesen, palaฤinke iz ฤiฤerikine ali kostanjeve moke, fiลพolova mineลกtra, skuhana rdeฤa pesa z buฤnim oljem in nastrgano ฤrno redkvijo.
ฤaj, ki nas segreje:
Vzamemo po 1 ลพlico klinฤkov, celega kardamoma in janeลพa ter jih zdrobimo v moลพnarju. ฤaj si skuhamo sproti, in sicer vzamemo 1/4 ลพliฤke te meลกanice, jo prelijemo s skodelico vrele vode, dodamo cimetovo palฤko in poฤakamo 10 minut.
Zagotovo pa lahko v katerikoli ฤaj damo zaฤimbe, ki nas grejejo.
Kopel, ki segreje:
- v banjo tople vode damo prgiลกฤe njivske preslice, ki bo segrela naลกe ledvice in skupaj z njimi vso telo, ter se lepo namakamo. Takลกna kopel preลพene tudi prehlad.
Nasvet
- bel kruh, bele testenine, bel riลพ, piลกkoti iz bele moke nam hladijo telo. Prav tako ลพivalsko mleko, eksotiฤno sadje in tudi ribe.
