Če imate sveže maline in ne veste, kaj bi z njimi, specite to izvrstno pito z malinami.
Sestavine
Krhko testo
- 200 g mehke bele moke
- 150 g mehkega masla
- 100 g sladkorja
- 1 jajce
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- 1/2 žličke pecilnega praška
- ščepec soli
Nadev
- 400 g zmrznjenih malin – lahko tudi svežih
- 5 žlic sladkorja
- 2 želatini fix
- 150 g celih malin za okras
- 1 pest metinih lističev za okras
Postopek
1Pečico predgrejemo na 200°C. Za krhko testo velja pravilo 3-2-1, se pravi tri dele moke, dva dela masla in en del sladkorja. Vse ostale sestavine pa po okusu.
2Moko presejemo skupaj s pecilnim praškom. Dodamo jajce, sladkor, ščepec soli, vaniljev sladkor in na lističe narezano maslo. S hladnimi rokami zgnetemo gladko testo. 2/3 testa razporedimo po dnu pekača, obloženega s peki papirjem, in ga z vilicami večkrat prebodemo. S tretjino testa pa oblikujemo 2 cm visok rob.
3Testo pečemo v ogreti pečici 15-20 minut, oziroma dokler ni zlato-rumeno zapečeno. Pečenega vzamemo iz pečice in ohladimo.
4Maline damo v posodo, dodamo sladkor in žlico vode ter kuhamo toliko časa, da se odmrznejo in se sladkor raztopi. Kuhane maline zmiksamo s paličnim mešalnikom in, če nas motijo pečke, precedimo čez gosto cedilo. Maline ohladimo in v ohlajene primešamo želatino fix.
5Malinov žele nalijemo na pečeno, ohlajeno testo in postavimo vsaj za štiri ure v hladilnik.
6Preden ponudimo, okrasimo s svežimi malinami in metinimi lističi.