Ko zadiลกi po domaฤem.
Sestavine
Kvasni nastavek
- 2 dcl mlaฤnega mleka
- 1 ลพliฤka sladkorja
- 1 ลพliฤka moke
- 7 g suhega kvasa
Testo
- 500 g poljubne moke (npr. 350 g moke TIP 500, 150 g pirine moke s semeni)
- 50 ml olivnega olja (lahko tudi navadno sonฤniฤno ali repiฤino olje)
- ลพlica soli (kruh mora imeti okus)
- 110 ml vode
Postopek
1Pripravimo kvasni nastavek in pustimo vzhajati cca. 10 minut, nato ga prelijemo v prej pripravljeno skledo oziroma posodo za gnetenje s 500 g moke, soljo ob robovih in z oljem ter poฤasi dodamo ลกe vodo. Vse lahko enostavno zmeลกamo oziroma zgnetemo z mikserjem, kar pa moramo poฤeti pribliลพnoย 15 minut, nato pa pustimo vzhajati okoli 30 minut. Hkrati lahko dodamo v vzhajano testo ลกe malce semen (ni nujno, ker ima pirina moka, na primer, ลพe zrnca). Pregnetemo testo na hitro in pustimo vzhajati ลกe 30 minut.
2Vzhajano testo nato prestavimo na pomokan pult in ga parkrat samo prepognemo. Na vrhu ga lahko z ostrim rebrastim noลพkom prereลพemo – za lepลกi videz in da vam kruh ob straneh ne bi poฤil. Nato pripravljeno vzhajano testo prestavimo v pekaฤ. Ta naj bo naoljen, lahko pa uporabimo tudi peki papir.ย Peฤico vkljuฤimo na navadno peko na 230ยฐC.
3Priporoฤamo, da na dno peฤice postavite posodo z 2 dcl vode, ker bo tako kruh dobil dovolj vlage med peko, da bo skorja kruha lepe barve in prav hrustljava. Kruh vstavimo v prej ogreto peฤico in peฤemo cca. 35 minut. Kruh se ne bo prijel in se ga lepo vzame iz pekaฤa.