Dodatek klinčkov in mete bo likerju iz aronije dodal poseben okus in vonj. Priprava je enostavna, potrebno je pa upoštevati nekaj napotkov. Jagode aronije morajo biti zrele, brez znakov gnilobe. Temeljito jim odstranimo vse listke in peclje in bolje je, da aronije ne kuhamo, saj tako ohranimo več vitaminov.
Sestavine za aromatičen liker iz aronije
- 1 kg aronije
- 200 g sladkorja
- 5 klinčkov
- 3 vejice sveže mete ali žlička posušene
- 1 l vodke ali domačega žganja
Postopek
1Očiščene, oprane in osušene jagode aronije dobro pretlačimo ali sesekljamo z mešalnikom. Dodamo sladkor, meto in klinčke, mešanico prelijemo v večji steklen kozarec, pokrijemo s krpo in pustimo stati dva dni na sobni temperaturi.
2Po dveh dnevih prilijemo še vodko, dobro zapremo in shranimo v temen in hladen prostor. Tam naj počiva tri mesece. Liker občasno pretresemo.
3Po treh mesecih liker precedimo skozi gosto gazo in prelijemo v manjše stekleničke.
4Če imate raje slajše likerje, povečajte količino sladkorja.