Hitra in za pripravo zelo enostavna francoska sladka pita.
Sestavine za enostavno slivovo pito – galeta
Testo
- 250 g moke
- 150 g masla
- 70 g rjavega sladkorja
- ščepec soli
- 1 zvrhana žlica kisle smetane
Nadev
- 20 sliv
- 2 žlici rjavega sladkorja
- žlica limoninega soka
- cimet in 1 žlica ruma (po želji)
- 1 jajce
- rjav sladkor
- mandljevi lističi
Postopek
1Iz sestavin za testo zamesimo krhko testo, ga zavijemo v plastično folijo in v hladilniku pustimo počivati pol ure.
2Slive operemo in narežemo na krhlje, damo jih v posodo in zmešamo s sladkorjem, limoninim sokom, cimetom in rumom.
3Testo razvaljamo v krog, širok približno 40 centimetrov in ga preložimo na pladenj, obložen s peki papirjem. Na testo položimo narezane slive, ki jih postavljamo približno 5 centimetrov od roba.
4Jajce dobro razžvrkljamo, rob zavihamo čez nadev, ga premažemo in potresemo z žlico rjavega sladkorja.
5Pito pečemo v pečici, segreti na 180°C. Pečemo približno 35 minut, nato jo potresemo z mandljevimi lističi in pečemo še približno 10 minut, da se lepo zlato-rumeno zapeče.