Enostavna slivova pita – galeta

Znam svetuje

Hitra in za pripravo zelo enostavna francoska sladka pita.

Sestavine za enostavno slivovo pito – galeta

Testo

  • 250 g moke
  • 150 g masla
  • 70 g rjavega sladkorja
  • ščepec soli
  • 1 zvrhana žlica kisle smetane

Nadev

  • 20 sliv
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • žlica limoninega soka
  • cimet in 1 žlica ruma (po želji)
  • 1 jajce
  • rjav sladkor
  • mandljevi lističi

Postopek

1Iz sestavin za testo zamesimo krhko testo, ga zavijemo v plastično folijo in v hladilniku pustimo počivati pol ure.

2Slive operemo in narežemo na krhlje, damo jih v posodo in zmešamo s sladkorjem, limoninim sokom, cimetom in rumom.

3Testo razvaljamo v krog, širok približno 40 centimetrov in ga preložimo na pladenj, obložen s peki papirjem. Na testo položimo narezane slive, ki jih postavljamo približno 5 centimetrov od roba.

4Jajce dobro razžvrkljamo, rob zavihamo čez nadev, ga premažemo in potresemo z žlico rjavega sladkorja.

5Pito pečemo v pečici, segreti na 180°C. Pečemo približno 35 minut, nato jo potresemo z mandljevimi lističi in pečemo še približno 10 minut, da se lepo zlato-rumeno zapeče.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite