Nekoliko drugačna cvetačna kremna juha, kot smo jo navajeni pripraviti, pa še zelo dobra je.
Sestavine
- 700 g cvetače
- 1 velika čebula
- 4 stroka česna
- 1 dcl smetane za kuhanje
- sol in poper
- muškatni orešček
- oljčno olje
Postopek
1Cvetačo operemo in narežemo na manjše koščke. Pečico segrejemo na 200°C. Koščke cvetače razporedimo po pladnju, dodamo 2 neolupljena stroka česna, solimo in prelijemo z oljčnim oljem ter pečemo približno 20 minut, da cvetača postane mehka in lepo zapečena.
2V loncu segrejemo oljčno olje, dodamo nasekljano čebulo, jo solimo in popražimo, da se razpusti. Dodamo 2 nasekljana stroka česna in popražimo toliko, da zadiši.
3K čebuli dodamo pečeno cvetačo (kakšen košček si prihranimo za na vrh) in česen, ki se je pekel zraven (česen olupimo). Zalijemo z jušno osnovo (potrebujemo približno 1 liter tekočine) ali vodo, v kateri raztopimo malo jušne kocke, popramo in dodamo še muškatni orešček, premešamo in zavremo.
4Kuhamo 5 minut, nato juho zmiksamo s paličnim mešalnikom in vmešamo sladko smetano. Dodamo košček pečene cvetače in postrežemo še vročo.