Blitva s krompirjem in smetano โ jed, ki objame od znotraj je jed, ki navduลกuje s preprostostjo in bogatim okusom. V njej se sreฤajo neลพni listi blitve, mehki krompir in svilnata kisla smetana, ki vse skupaj poveลพe v harmoniฤen, domaฤ obrok. Ta recept je popoln dokaz, da lahko iz osnovnih sestavin ustvarimo pravo kulinariฤno razkoลกje โ okusno, zdravo in pripravljeno v nekaj korakih.
Sestavine za blitvo s krompirjem in smetano (za 3โ4 osebe)
- 1 kg mlade blitve
- 800 g krompirja
- 1 veฤja ฤebula (drobno sesekljana)
- 4 stroki ฤesna (nasekljani)
- 2 ลพlici kisle smetane
- 50 g masla
- 2 ลพlici oljฤnega olja
- sol
- poper
- sveลพe nariban parmezan (po ลพelji za posip)
Postopek
1Blitvo dobro operite in loฤite liste od stebel. Liste nareลพite na trakove, stebla pa na manjลกe koลกฤke. Krompir olupite in nareลพite na manjลกe kocke, da se bo enakomerno skuhal.
2V velikem loncu zavrite osoljeno vodo in vanjo stresite narezan krompir. Kuhajte pribliลพno 15 minut, da se zmehฤa, a ne razpade. Zadnjih 5 minut kuhanja dodajte ลกe narezano blitvo, da se skupaj rahlo zmehฤa.
3Medtem v veฤji ponvi segrejte maslo in oljฤno olje. Dodajte drobno sesekljano ฤebulo in jo praลพite, da postane zlato rumena in mehka. Nato dodajte ฤesen in praลพite le toliko, da zadiลกi.
4Kuhan krompir in blitvo dobro odcedite ter dodajte v ponev k ฤebuli in ฤesnu. Vse skupaj premeลกajte in praลพite nekaj minut, da se okusi poveลพejo.
5Dodajte kislo smetano, posolite, popoprajte in ลกe enkrat premeลกajte, da dobite kremasto strukturo. Po ลพelji lahko dodate ลพlico mleka ali juลกne osnove, ฤe ลพelite bolj mehko teksturo.
6Na nizkem ognju kuhajte ลกe 3โ4 minute, da se smetana lepo poveลพe s krompirjem in blitvo. Jed bo postala prijetno kremasta in neลพno diลกeฤa.
7Pred serviranjem jed potresite s sveลพe naribanim parmezanom. Postrezite toplo kot samostojno jed, lahko pa tudi kot prilogo k ribam ali peฤenemu mesu.
Nasveti za popolno blitvo s krompirjem in smetano
โข Uporabite mlado blitvo โ ima mehkejลกe liste in neลพnejลกi okus.
โข ฤe nimate kisle smetane, jo lahko nadomestite z grลกkim jogurtom ali smetano za kuhanje.
โข Za bolj aromatiฤen okus dodajte ลกฤepec muลกkatnega oreลกฤka.
โข Odliฤna ideja: v zadnjem koraku dodajte ลพlico naribanega sira, da bo jed ลกe bolj kremasta.
โข Ta jed je ลกe boljลกa naslednji dan โ hranite jo v hladilniku in pogrejte na zmernem ognju.
Pogosta vpraลกanja (FAQ)
Ali lahko uporabim zamrznjeno blitvo?
Da, zamrznjena blitva je popolnoma primerna, vendar jo pred uporabo odtalite in dobro odcedite, da jed ne bo vodena.
Kako prepreฤim, da bi se krompir razkuhal?
Krompir nareลพite na enako velike koลกฤke in ga ne kuhajte predolgo โ naj bo ลกe ฤvrst, ko ga zdruลพite z blitvo in smetano.
Kaj se najbolje prileลพe zraven?
Blitva s krompirjem in smetano se odliฤno poda k ribam, kot so orada ali brancin, ali pa k preprosti peฤeni perutnini. Zraven ponudite ลกe rezino limone in kozarec belega vina.