Blitva s krompirjem in smetano – jed, ki objame od znotraj

Znam svetuje

Blitva s krompirjem in smetano โ€“ jed, ki objame od znotraj je jed, ki navduลกuje s preprostostjo in bogatim okusom. V njej se sreฤajo neลพni listi blitve, mehki krompir in svilnata kisla smetana, ki vse skupaj poveลพe v harmoniฤen, domaฤ obrok. Ta recept je popoln dokaz, da lahko iz osnovnih sestavin ustvarimo pravo kulinariฤno razkoลกje โ€“ okusno, zdravo in pripravljeno v nekaj korakih.

Sestavine za blitvo s krompirjem in smetano (za 3โ€“4 osebe)

  • 1 kg mlade blitve
  • 800 g krompirja
  • 1 veฤja ฤebula (drobno sesekljana)
  • 4 stroki ฤesna (nasekljani)
  • 2 ลพlici kisle smetane
  • 50 g masla
  • 2 ลพlici oljฤnega olja
  • sol
  • poper
  • sveลพe nariban parmezan (po ลพelji za posip)

Postopek

1Blitvo dobro operite in loฤite liste od stebel. Liste nareลพite na trakove, stebla pa na manjลกe koลกฤke. Krompir olupite in nareลพite na manjลกe kocke, da se bo enakomerno skuhal.

2V velikem loncu zavrite osoljeno vodo in vanjo stresite narezan krompir. Kuhajte pribliลพno 15 minut, da se zmehฤa, a ne razpade. Zadnjih 5 minut kuhanja dodajte ลกe narezano blitvo, da se skupaj rahlo zmehฤa.

3Medtem v veฤji ponvi segrejte maslo in oljฤno olje. Dodajte drobno sesekljano ฤebulo in jo praลพite, da postane zlato rumena in mehka. Nato dodajte ฤesen in praลพite le toliko, da zadiลกi.

4Kuhan krompir in blitvo dobro odcedite ter dodajte v ponev k ฤebuli in ฤesnu. Vse skupaj premeลกajte in praลพite nekaj minut, da se okusi poveลพejo.

5Dodajte kislo smetano, posolite, popoprajte in ลกe enkrat premeลกajte, da dobite kremasto strukturo. Po ลพelji lahko dodate ลพlico mleka ali juลกne osnove, ฤe ลพelite bolj mehko teksturo.

6Na nizkem ognju kuhajte ลกe 3โ€“4 minute, da se smetana lepo poveลพe s krompirjem in blitvo. Jed bo postala prijetno kremasta in neลพno diลกeฤa.

7Pred serviranjem jed potresite s sveลพe naribanim parmezanom. Postrezite toplo kot samostojno jed, lahko pa tudi kot prilogo k ribam ali peฤenemu mesu.

Nasveti za popolno blitvo s krompirjem in smetano

โ€ข Uporabite mlado blitvo โ€“ ima mehkejลกe liste in neลพnejลกi okus.
โ€ข ฤŒe nimate kisle smetane, jo lahko nadomestite z grลกkim jogurtom ali smetano za kuhanje.
โ€ข Za bolj aromatiฤen okus dodajte ลกฤepec muลกkatnega oreลกฤka.
โ€ข Odliฤna ideja: v zadnjem koraku dodajte ลพlico naribanega sira, da bo jed ลกe bolj kremasta.
โ€ข Ta jed je ลกe boljลกa naslednji dan โ€“ hranite jo v hladilniku in pogrejte na zmernem ognju.

Pogosta vpraลกanja (FAQ)

Ali lahko uporabim zamrznjeno blitvo?

Da, zamrznjena blitva je popolnoma primerna, vendar jo pred uporabo odtalite in dobro odcedite, da jed ne bo vodena.

Kako prepreฤim, da bi se krompir razkuhal?

Krompir nareลพite na enako velike koลกฤke in ga ne kuhajte predolgo โ€“ naj bo ลกe ฤvrst, ko ga zdruลพite z blitvo in smetano.

Kaj se najbolje prileลพe zraven?

Blitva s krompirjem in smetano se odliฤno poda k ribam, kot so orada ali brancin, ali pa k preprosti peฤeni perutnini. Zraven ponudite ลกe rezino limone in kozarec belega vina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite