Vse sestavine morajo biti zelo sveže in kakovostne ter sobne temperature.
Sestavine
- 500 g moke (1/2 ostre, 1/2 gladke)
- 20 – 30 g svežega kvasa
- 250 ml toplega mleka
- 5 (80 g) rumenjakov
- 50 g sladkorja, lahko je trsni
- 100 g masla
- 1/2 žličke soli
- naribana lupinica 1 limone
- 4 žlice ruma
- olje za cvrtje
- marmelada za nadev
- mleti sladkor za posip
Priprava
1Pripravimo kvasni nastavek: kvas razdrobimo, dodamo 2 žlici (od zatehtane) moke in 1 žličko (od zatehtanega) sladkorja, prelijemo z 1 dl (od odmerjenega) toplega mleka. Pustimo, da vzhaja.
2Rumenjake s sladkorjem penasto umešamo. Dodamo zmehčano maslo, sol, naribano limonino lupinico in rum.K zmesi dodamo vzhajan kvasni nastavek, toplo mleko in presejano moko ter vse umešamo. Z veliko, plosko kuhalnico zmes stepamo, obračamo in to najmanj 20 minut. Testo se mora med gnetenjem loči od posode. Posodo s testom pokrijemo, najbolje s pokrovko, in pustimo, da vzhaja do dvojnega volumna.
3Ko je testo vzhajano, ga stresemo na pomokano delovno površino in ga pregnetemo, razrežemo na 12 približno enako velikih kosov. Sama posamezne kose testa stehtam, da so vsi približno enako veliki in težki, kar je pri cvretju zelo pomembno. Iz vsakega kosa oblikujemo kroglico, jo rahlo sploščimo, pomokamo in položimo na pomokano leseno desko, pladenj ipd, da vzhaja. Krofe pokrijemo s kuhinjskim prtom, krpami … Pustimo, da vzhajajo, dokler ne narastejo za cca. 1 cm.
4Pripravimo olje za cvrtje in široko posodo, v kateri bomo krofe cvrli. Količina olja, ki ga natočimo v posodo za cvretje, naj bo visoka približno 3-4 cm. Olje segrejemo ga do približno 160 °C oziroma do temperature, pri kateri se okrog lesene kuhalnice začnejo spuščati majhni drobni mehurčki. Krofe položimo v olje z vzhajano stranjo navzdol (to je stran, ki se je dotikala površine, na kateri je krof vzhajal), jih pokrijemo in pečemo približno 3 minute. Nata posodo odkrijemo, krofe previdno obrnemo in jih v odkriti posodi pečemo še približno 3 minute oziroma dokler niso zlato rjave barve.
5Ko so krofi pečeni, jih s penovko poberemo in jih odložimo na rešetke, da se odcedijo (pod rešetke seveda postavite pekač, na katerega bo odtekala maščoba). Odcejene postavimo na s papirnatimi brisačami obložen pladenj in jih še vroče napolnimo s toplo marmelado. Da vsa marmelada ne steče ven, jih lahko postavite malo bolj pokonci. Najbolj se prileže dobra marelična marmelada, toda odlični so ti krofi tudi s kakšno vailjevo kremo. Ohlajene krofe posipajte z sladkorno sipo iz mletega vaniljinega sladkorja.