This post is also available in:
English (Angleลกฤina)
Polnjeni datlji s pistacijevo kremo – energijska poslastica brez slabe vesti so hitra in elegantna sladica, ki zdruลพuje naravno sladkobo sveลพih datljev in bogato, kremasto teksturo pistacijeve kreme. Obogateni z belo ฤokolado in ลกฤepcem soli, ti datlji predstavljajo popoln ugriz, poln energije. So idealna izbira za popoldansko poslastico ob kavi, zdrav prigrizek pred treningom ali prefinjen zakljuฤek veฤerje, ki ne zahteva peke.
Sestavine za polnjene datlje s pistacijevo kremo (za 15 kosov)
- 15 sveลพih datljev (priporoฤamo Medjool)
- 100 g oluลกฤenih, neslanih pistacij
- 50 g bele ฤokolade (kakovostne)
- 50 ml sladke smetane
- 1 ลพlica medu (ali javorjevega sirupa za vegansko verzijo)
- 1/2 ลพliฤke vaniljevega ekstrakta
- ลกฤepec morske soli
- sesekljane pistacije ali sladkor v prahu za dekoracijo
Postopek
1Datlje neลพno zareลพite po sredini, da ustvarite ลพep. Odstranite koลกฤico, pri ฤemer pazite, da datlja popolnoma ne prereลพete, saj boste vanj polnili kremo. Pripravite jih na pladenj, obloลพen s papirjem za peko.
2Pripravite pistacijevo pasto: v meลกalniku ali multipraktiku zmiksajte oluลกฤene pistacije. Miksajte, dokler ne nastane gladka pasta โ to bo trajalo nekaj minut in verjetno boste morali vmes veฤkrat postrgati stene posode.
3Nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni peฤici neลพno stopite belo ฤokolado skupaj s sladko smetano. Meลกajte, dokler ne dobite enotne in gladke tekoฤine. Odstavite in pustite, da se nekoliko ohladi.
4V stopljeno ฤokoladno zmes vmeลกajte pistacijevo pasto, med, vaniljev ekstrakt in ลกฤepec soli. Dobro premeลกajte, dokler ne dobite goste, gladke in homogene pistacijeve kreme. Kremo po potrebi prestavite v slaลกฤiฤarsko vreฤko.
5S pomoฤjo vreฤke (ali majhne ลพliฤke) previdno napolnite vsak datelj s kremo. Krema naj se rahlo dvigne nad rob, da datelj dobi dekorativen videz. Po ลพelji datlje posujte s sesekljanimi pistacijami ali sladkorjem v prahu.
6Polnjene datlje postavite v hladilnik za vsaj 30 minut, da se krema uฤvrsti. Postrezite ohlajene, kot eleganten prigrizek ali zdrav zakljuฤek obroka.
Nasveti za popolne polnjene datlje
โข Uporabite sveลพe datlje tipa Medjool, saj so veฤji, bolj soฤni in imajo mehkejลกo teksturo, kar olajลกa polnjenje.
โข ล ฤepec morske soli je kljuฤen โ poudari okus pistacije in ustvari prijeten kontrast sladkosti datlja in bele ฤokolade.
โข Za bolj prefinjen videz datlje po polnjenju po ลพelji prelijte s tanko plastjo temne ฤokolade.
โข ฤe nimate multipraktika, lahko pistacijevo kremo nadomestite z ustrezno koliฤino ลพe pripravljene pistacijeve kreme/namaza (pazite na sladkor).
Pogosta vpraลกanja (FAQ)
Kako dolgo lahko hranim datlje?
Polnjene datlje hranite v tesno zaprti posodi v hladilniku. Ohranjajo sveลพino in okus do 5 dni.
Lahko recept pripravim v veganski razliฤici?
Seveda. Sladko smetano zamenjajte z vegansko smetano za stepanje, belo ฤokolado z vegansko belo ฤokolado, namesto medu pa uporabite javorjev ali agavin sirup.
Katero vrsto datljev naj uporabim?
Najboljลกi so veliki in mesnati datlji Medjool, saj imajo dovolj prostora za polnjenje in se teksturno odliฤno ujemajo s kremasto pistacijevo sredico. Uporabite lahko tudi datlje Deglet Noor, ฤe so sveลพi in mehki.