Polnjeni datlji s pistacijevo kremo – energijska poslastica brez slabe vesti

Znam svetuje

This post is also available in: English (Angleลกฤina)

Polnjeni datlji s pistacijevo kremo – energijska poslastica brez slabe vesti so hitra in elegantna sladica, ki zdruลพuje naravno sladkobo sveลพih datljev in bogato, kremasto teksturo pistacijeve kreme. Obogateni z belo ฤokolado in ลกฤepcem soli, ti datlji predstavljajo popoln ugriz, poln energije. So idealna izbira za popoldansko poslastico ob kavi, zdrav prigrizek pred treningom ali prefinjen zakljuฤek veฤerje, ki ne zahteva peke.

Sestavine za polnjene datlje s pistacijevo kremo (za 15 kosov)

  • 15 sveลพih datljev (priporoฤamo Medjool)
  • 100 g oluลกฤenih, neslanih pistacij
  • 50 g bele ฤokolade (kakovostne)
  • 50 ml sladke smetane
  • 1 ลพlica medu (ali javorjevega sirupa za vegansko verzijo)
  • 1/2 ลพliฤke vaniljevega ekstrakta
  • ลกฤepec morske soli
  • sesekljane pistacije ali sladkor v prahu za dekoracijo

Postopek

1Datlje neลพno zareลพite po sredini, da ustvarite ลพep. Odstranite koลกฤico, pri ฤemer pazite, da datlja popolnoma ne prereลพete, saj boste vanj polnili kremo. Pripravite jih na pladenj, obloลพen s papirjem za peko.

2Pripravite pistacijevo pasto: v meลกalniku ali multipraktiku zmiksajte oluลกฤene pistacije. Miksajte, dokler ne nastane gladka pasta โ€“ to bo trajalo nekaj minut in verjetno boste morali vmes veฤkrat postrgati stene posode.

3Nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni peฤici neลพno stopite belo ฤokolado skupaj s sladko smetano. Meลกajte, dokler ne dobite enotne in gladke tekoฤine. Odstavite in pustite, da se nekoliko ohladi.

4V stopljeno ฤokoladno zmes vmeลกajte pistacijevo pasto, med, vaniljev ekstrakt in ลกฤepec soli. Dobro premeลกajte, dokler ne dobite goste, gladke in homogene pistacijeve kreme. Kremo po potrebi prestavite v slaลกฤiฤarsko vreฤko.

5S pomoฤjo vreฤke (ali majhne ลพliฤke) previdno napolnite vsak datelj s kremo. Krema naj se rahlo dvigne nad rob, da datelj dobi dekorativen videz. Po ลพelji datlje posujte s sesekljanimi pistacijami ali sladkorjem v prahu.

6Polnjene datlje postavite v hladilnik za vsaj 30 minut, da se krema uฤvrsti. Postrezite ohlajene, kot eleganten prigrizek ali zdrav zakljuฤek obroka.

Nasveti za popolne polnjene datlje

โ€ข Uporabite sveลพe datlje tipa Medjool, saj so veฤji, bolj soฤni in imajo mehkejลกo teksturo, kar olajลกa polnjenje.
โ€ข ล ฤepec morske soli je kljuฤen โ€“ poudari okus pistacije in ustvari prijeten kontrast sladkosti datlja in bele ฤokolade.
โ€ข Za bolj prefinjen videz datlje po polnjenju po ลพelji prelijte s tanko plastjo temne ฤokolade.
โ€ข ฤŒe nimate multipraktika, lahko pistacijevo kremo nadomestite z ustrezno koliฤino ลพe pripravljene pistacijeve kreme/namaza (pazite na sladkor).

Pogosta vpraลกanja (FAQ)

Kako dolgo lahko hranim datlje?

Polnjene datlje hranite v tesno zaprti posodi v hladilniku. Ohranjajo sveลพino in okus do 5 dni.

Lahko recept pripravim v veganski razliฤici?

Seveda. Sladko smetano zamenjajte z vegansko smetano za stepanje, belo ฤokolado z vegansko belo ฤokolado, namesto medu pa uporabite javorjev ali agavin sirup.

Katero vrsto datljev naj uporabim?

Najboljลกi so veliki in mesnati datlji Medjool, saj imajo dovolj prostora za polnjenje in se teksturno odliฤno ujemajo s kremasto pistacijevo sredico. Uporabite lahko tudi datlje Deglet Noor, ฤe so sveลพi in mehki.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite