Ko ostanete doma brez jajc, pa bi vseeno radi jedli palačinke. Recept zadošča za pripravo okoli 20 palačink.
Sestavine
- 1/2 litra mleka
- 180 g kisle smetane
- 500 ml vode
- 540 g gladke bele pšenične moke, tip 500
- 1 žlička soli
- 1 žlička sladkorja
- 50 ml olja
- 50 ml olja za pečenje
Priprava
1Kislo smetano in mleko dobro premešamo z vodo. Dodamo moko in dobro premešamo, da v masi ni grudic. Dodamo olje, sol in sladkor. Vse sestavine spet dobro premešamo. Če se vam zdi masa preveč tekoča, dodajte še žlico ali dve moke. Mi smo maso pripravili iz mešanice pirine in navadne moke.
2Ko je masa pripravljena, ravno prav gosta in brez grudic, se lotimo peke. Najprej spečemo palačinko na naoljeni ponvi na eni strani, ko dobi barvo, jo previdno obrnemo in spečemo še na drugi strani. Palačinke bodo zelo rahle in bolj belkaste barve kot tiste z jajci.