Rezina, ki bo navdušila predvsem naše najmlajše, saj spominja na dobro znano sladico.
Sestavine
Za testo
- 150 g mehke bele moke
- 30 g grenkega kakava v prahu
- 180 g sladkorja v prahu
- 6 jajc
- 1/4 žličke soli
- 1 žlička limoninega soka
Nadev
- 180 g kondenziranega mleka
- 20 g tekočega medu
- 350 ml smetane za stepanje
- 4 liste želatine
- 1/2 žličke vaniljeve paste
Postopek
1Postopek nam bo vzel malo več časa, saj mora nadev malo počivati v hladilniku. Zato najprej pripravimo nadev.
2Liste želatine za 10 minut namočimo v hladni vodi. V skledi zmešamo kondenziramo mleko, med in vaniljevo pasto.
350 ml smetane segrejemo (ne do vretja) v manjši posodi in v njej stopimo lističe želatine – pazimo, da so popolnoma stopljeni. Prilijemo h kondenziranemu mleku in dobro premešamo. Preostalo smetano čvrsto stepemo in jo z lopatko nežno vmešamo v nadev. Pokrijemo in postavimo v hladilnik.
4Naredimo še biskvit. Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjake skupaj s sladkorjem in soljo penasto stepemo. V drugi skledi iz beljakov, ki smo jim dodali žličko limoninega soka, stepemo čvrst sneg.
5Pečico predgrejemo na 200°C. Moko s kakavom presejemo na jajčno zmes in premešamo. Na koncu previdno primešamo še sneg.
6Pekač velikosti 30×40 cm obložimo s peki papirjem in po njem enakomerno razporedimo maso. Pečemo približno 10 minut.
7Pečenega vzamemo iz pečice in ga previdno prevrnemo na prt ali kar peki papir, ki ga rahlo potresemo s sladkorjem. Zgornji peki papir previdno odstranimo – lažje nam bo, če ga rahlo navlažimo.
8Biskvit pokrijemo z drugim kosom papirja in pustimo, da se popolnoma ohladi. Ohlajenega prerežemo na polovico. Na eno čim bolj enakomerno namažemo kremo, ki se je medtem že malo strdila in pokrijemo z drugo polovico. Rahlo pritisnemo, da se nadev lepo razporedi in postavimo še za eno uro v hladilnik.
9Narežemo na poljubno velike kose ter okrasimo s svežimi borovnicami ali kakšnim drugim sadjem in postrežemo.