Čokoladni narastek ali sufle je priljubljena sladica vseh čokoholikov.
Sestavine
- 160 g čokolade s 70% deležem kakava
- 140 g masla
- 50 g sladkorja
- 20 g moke
- 20 gramov grenkega kakava v prahu
- 4 jajca
Priprava
1Za pripravo te sladice potrebujemo modelčke za peko sufleja.
2Naribamo čokolado, maslo narežemo na manjše koščke in ju stopimo – v večjem loncu zavremo liter vode, vanj potopimo manjši lonec ali stekleno skledo in na zmerni temperaturi kuhamo toliko časa, da se sestavini popolnoma stopita. Stopljeni dobro premešamo, da dobimo gladko zmes in pustimo, da se ohladi.
3Z električnim mešalnikom jajca penasto vmešamo s sladkorjem – mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Moko zmešamo s kakavom v prahu in mešanico dodamo jajcem. Najprej počasi vmešavajte na roke, kasneje še z električnim mešalnikom, da dobimo gladko zmes. Nato dodamo še stopljeno in ohlajeno čokolado z maslom. Skupaj dobro premešajte z električnim mešalnikom.
4Modelčke za sufle najprej premažemo z maslom in nato še posujemo s kakavom v prahu. V modelčke ulijemo čokoladno maso, približno centimeter pod robom, ker nekoliko naraste.
5Pečico segrejemo na 180°C in pečemo na srednji legi od 12-15 minut. Dolžina peke je odvisna od pečice in modelčkov.
6Pravilno pečen sufle je na sredini mehek oziroma tekoč. Morda vam prvič ne bo uspelo, bo pa zagotovo naslednjič, le ugotoviti morate čas peke, ko sufle še ostane tekoč.