Ko vam ostaja star kruh, ga uporabite za pripravo kruhovih cmokov.
Sestavine
- 3 stare žemlje ali ustrezna količina kruha
- 1 večja čebula
- 100 g slanine
- 1 dl mleka
- 2 žlici kisle smetane
- 1 jajce
- šopek peteršilja
- 2 stroka česna
- žlica masla
- sol poper
- 2 žlici drobtin
- 1 žlica moke
Postopek
1Čebulo, česen in peteršilj drobno nasekljamo. Slanino narežemo na majhne kocke.
2Žemlje narežemo na majhne kocke. V mleku dobro razžvrkljamo jajce, dodamo sol in poper, primešamo še kislo smetano in prelijemo čez kruhove kocke.
3Pustimo, da se tekočina vpije in če je zmes presuha, dodamo še malo mleka.
4Na ponvi hrustljavo popražimo kocke slanine, zatem jih poberemo iz ponve. V isto ponev damo žlico masla, na njem najprej popražimo čebulo, to tudi malo posolimo, ko postekleni, dodamo česen in peteršilj, pražimo še minuto, da česen zadiši, nato odstavimo z ognja in maso ohladimo.
5Skupaj s popečeno slanino jo primešamo h kruhovim kockam. Dobro premešamo in pustimo nekaj časa, da počiva. Dodamo še drobtinice in malo moke (po potrebi), saj masa ne sme biti pretrda. Z rokami jo oblikujemo v kroglice enake velikosti.
6Kuhamo jih v slanem kropu 12 minut. Postrežemo kot prilogo k mesnim omakam.