Figova marmelada z orehi

Znam svetuje

Ko jesen prinese svojo bogato paleto okusov in barv, fige postanejo eno izmed najbolj cenjenih daril narave. V kombinaciji z orehi se ta slastna sadna poslastica spremeni v marmelado, ki je popolnoma nekaj posebnega.

Figova marmelada z orehi je prava kombinacija sladkobe fig in hrustljavosti orehov, ki ne le razvaja vaลกe brbonฤice, ampak tudi dodaja razkoลกje na vaลกo jesensko mizo. Ne glede na to, ali jo postreลพete na sveลพem toastu, kot nadev za pite ali kot dopolnilo k sirnim ploลกฤam, ta marmelada vedno pritegne pozornost.

Sestavine za figovo marmelado z orehi

  • 1 kg sveลพih fig
  • 400 g sladkorja
  • 100 g orehov (lahko orehe, leลกnike ali mandlje)
  • 1 limona (sok in lupinica)
  • 1 ฤajna ลพliฤka vanilijevega ekstrakta (po ลพelji)

Postopek

1Najprej operite fige in jih nareลพite na majhne koลกฤke. Odstranite peclje in morebitne trde dele.

2V velikem loncu zdruลพite narezane fige, sladkor in sok ene limone. Dodajte tudi lupinico limone (poskusite uporabiti samo rumeni del, brez belih delov, saj so lahko grenki). Meลกanico dobro premeลกajte.

3Na srednjem ognju kuhajte fige in sladkor, obฤasno meลกajte. Kuhajte pribliลพno 20-30 minut, dokler se marmelada ne zgosti. ฤŒe ลพelite bolj gladko marmelado, lahko uporabite paliฤni meลกalnik, da zdrobite veฤje koลกฤke fig.

4Medtem ko se marmelada kuha, na nizkem ognju prepraลพite oreลกฤke. Oreลกฤke nareลพite na majhne koลกฤke in jih prepraลพite v suhi ponvi pribliลพno 5 minut, da postanejo rahlo zlato rjavi. Pazite, da jih ne prepraลพite preveฤ, saj lahko postanejo grenki.

5Ko se je marmelada dovolj zgostila, ji dodajte prepraลพene oreลกฤke in vanilijev ekstrakt (ฤe ga uporabljate). Dobro premeลกajte in kuhajte ลกe nekaj minut, da se okusi zdruลพijo.

6Marmelado prelijte v sterilizirane kozarce. Uporabite vroฤo vodo, da jih sterilizirate, ali jih operite in segrejte v peฤici na 100 stopinjah Celzija za pribliลพno 10 minut.

7Nato napolnite kozarce z marmelado, pustite pribliลพno pol centimetra prostora na vrhu, in tesno zaprite s pokrovฤki.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite