Ko jesen prinese svojo bogato paleto okusov in barv, fige postanejo eno izmed najbolj cenjenih daril narave. V kombinaciji z orehi se ta slastna sadna poslastica spremeni v marmelado, ki je popolnoma nekaj posebnega.
Figova marmelada z orehi je prava kombinacija sladkobe fig in hrustljavosti orehov, ki ne le razvaja vaลกe brbonฤice, ampak tudi dodaja razkoลกje na vaลกo jesensko mizo. Ne glede na to, ali jo postreลพete na sveลพem toastu, kot nadev za pite ali kot dopolnilo k sirnim ploลกฤam, ta marmelada vedno pritegne pozornost.
Sestavine za figovo marmelado z orehi
- 1 kg sveลพih fig
- 400 g sladkorja
- 100 g orehov (lahko orehe, leลกnike ali mandlje)
- 1 limona (sok in lupinica)
- 1 ฤajna ลพliฤka vanilijevega ekstrakta (po ลพelji)
Postopek
1Najprej operite fige in jih nareลพite na majhne koลกฤke. Odstranite peclje in morebitne trde dele.
2V velikem loncu zdruลพite narezane fige, sladkor in sok ene limone. Dodajte tudi lupinico limone (poskusite uporabiti samo rumeni del, brez belih delov, saj so lahko grenki). Meลกanico dobro premeลกajte.
3Na srednjem ognju kuhajte fige in sladkor, obฤasno meลกajte. Kuhajte pribliลพno 20-30 minut, dokler se marmelada ne zgosti. ฤe ลพelite bolj gladko marmelado, lahko uporabite paliฤni meลกalnik, da zdrobite veฤje koลกฤke fig.
4Medtem ko se marmelada kuha, na nizkem ognju prepraลพite oreลกฤke. Oreลกฤke nareลพite na majhne koลกฤke in jih prepraลพite v suhi ponvi pribliลพno 5 minut, da postanejo rahlo zlato rjavi. Pazite, da jih ne prepraลพite preveฤ, saj lahko postanejo grenki.
5Ko se je marmelada dovolj zgostila, ji dodajte prepraลพene oreลกฤke in vanilijev ekstrakt (ฤe ga uporabljate). Dobro premeลกajte in kuhajte ลกe nekaj minut, da se okusi zdruลพijo.
6Marmelado prelijte v sterilizirane kozarce. Uporabite vroฤo vodo, da jih sterilizirate, ali jih operite in segrejte v peฤici na 100 stopinjah Celzija za pribliลพno 10 minut.
7Nato napolnite kozarce z marmelado, pustite pribliลพno pol centimetra prostora na vrhu, in tesno zaprite s pokrovฤki.