Ocvrti žepki (ali italijanski rissole) je predjed, narejena iz listnatega testa in z različnimi nadevi, na koncu pa ocvrta v olju. Lahko jih pripravljamo sladke ali slane.
Sestavine
- 300 g zmrznjenega listnatega testa
- 10 kosov vloženih slanih inčunov
- 20 g mehkega masla
- 2 stroka česna
- 1 žlica sveže nasekljanega peteršilja
- 100 g naribanega sira
- 1 beljak
- 2 jajci
- ščepec soli
- 200 g belih drobtinic
- 1 l olja za cvrtje
Postopek
1Listnato testo odtalimo. Česen olupimo in drobno nasekljamo. V skledici zmešamo nariban sir, nasekljan česen, sesekljan peteršilj in maslo. Dobro premešamo, da dobimo gosto zmes.
2Delovno površino malo pomokamo in razvaljamo testo na približno 3 mm debelo ploščo. Ploščo razrežemo na 10 kvadratkov. Na vsak kvadratek položimo žličko nadeva in eno slano ribico.
3Robove namažemo z beljakom in prepognemo v trikotnik, robove dobro stisnemo.
4V veliki ponvi segrejemo olje za cvrtje na 180°C.
5Na globokem krožniku razžvrkljamo jajci, ki smo jih malenkost posolili. Na drug krožnik stresemo drobtinice.
6Nadevane žepke potopimo v jajce, povaljamo v drobtinicah in ocvremo na segretem olju. Cvremo 7 minut, vmes enkrat obrnemo, da se enakomerno zapečejo. Mes njimi mora biti dovolj prostora, da lepo plavajo v olju, zato jih cvremo v več porcijah.
7Pečene odlagamo na papirnato brisačko, da vpije odvečno maščobo. Postrežemo še vroče s poljubno omako – lahko paradižnikovo, odlično se obnese tudi jogurtova.