Počasi pečena svinjska rebrca z mediteransko prilogo

Znam svetuje

Počasi pečena svinjska rebrca z mediteransko prilogo so prava nedeljska klasika: rebrca marinirate čez noč, nato pa jih pečete dolgo in počasi, da postanejo izjemno mehka in sočna. Na koncu jih na visoki temperaturi še zapečete za lepo karamelizirano skorjico.

Za popolno ravnotežje okusov poskrbi pečen krompir s cvetačo, rdečo čebulo in zelenimi olivami – hrustljavo, aromatično in zelo preprosto.

Sestavine za svinjska rebrca

  • 1,8–2,2 kg svinjskih reber
  • 2 žlici olivnega olja
  • 3 stroki česna (pretlačeni)
  • 1 žlica dijonske gorčice
  • 1 žlica medu ali javorjevega sirupa
  • 2 žlički sladke dimljene paprike
  • 1 žlička mlete kumine
  • 1 žlička suhega timijana
  • 1 žlička suhega rožmarina (ali 2 vejici svežega)
  • 1 žlička mletega črnega popra
  • 1½ žličke soli
  • 2 žlici jabolčnega kisa (ali limoninega soka)
  • 100 ml suhega belega vina ali jušne osnove (za pekač)
  • 2 lovorjeva lista

Sestavine za prilogo

  • 800 g mladega krompirja (manjši gomolji, neolupljeni)
  • 1 majhna glava cvetače (na srednje velike cvetke)
  • 1 rdeča čebula (na krhlje) + 2 stroka česna (cele stroke z olupkom)
  • 120 g zelenih oliv (cele ali razkoščičene)
  • 1 paprika ali 2 paradižnika (na večje kose; po želji)
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 žlička soli
  • 1/2 žličke mletega popra
  • 1 žlička suhega origana ali timijana
  • 50 ml belega vina ali vode

Postopek

1Če je na spodnji strani reber srebrna kožica, jo odstranite (z noževo konico privzdignite in potegnite z brisačo). Rebra popivnajte do suhega.

2V skledi zmešajte olivno olje, česen, gorčico, med, dimljeno papriko, kumino, timijan, rožmarin, poper, sol in kis. Rebra temeljito premažite, dodajte lovor in marinirajte 12–24 ur v hladilniku (vsaj enkrat obrnite).

3Pečico segrejte na 150 °C (zgoraj/spodaj). Rebra položite v globok pekač, prilijte vino ali osnovo, tesno pokrijte z aluminijasto folijo in pecite 2 ½–3 ure, da so zelo mehka (kost se skoraj sama izloči).

4Za prilogo krompir prekuhajte 8 minut v slani vodi, odcedite. Na pekaču zmešajte krompir, cvetačo, čebulo, česen, olive in papriko/paradižnik. Začinite z oljem, soljo, poprom in origanom ter prilijte 50 ml vina ali vode.

5Ko so rebra mehka, odstranite folijo, temperaturo zvišajte na 210–220 °C. Rebra premažite z izločenim sokom in pecite še 15–20 minut, da se površina lepo zapeče. Prilogo pecite 35–45 minut (1–2× premešajte), da postane zlato hrustljava.

6Pustite počivati 10 minut. Rebra narežite na porcije, prelijte s toplo omako iz pekača in postrezite z pečenim krompirjem, cvetačo in olivami.

Nasveti

Želite bolj lepljivo glazuro? Zadnjih 10 minut rebra premažite z 1 žlico medu, zmešano z 1 žličko gorčice in 1 žlico soka iz pekača. Za izrazitejši dimni priokus dodajte 1 žličko ekstra dimljene paprike ali chipotle. Prilogo lahko obogatite s koščki pancete ali kaprami.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Ali lahko rebra pripravite hitreje?

Počasna peka pri 140–160 °C je ključ do mehkobe. Če se vam mudi, rebra 1 uro dušite pokrita pri 160 °C, nato odkrijte in 20–25 minut zapečete na 220 °C – tekstura bo manj “pulled”, a še vedno sočna.

Katere olive uporabiti?

Zelene olive prispevajo prijetno slanost in rahlo grenkobo, ki lepo uravnoteži sladkost pečenega krompirja in čebule. Za nežnejši okus izberite črne olive (kalamata), po možnosti razkoščičene.

Kako shraniti in pogreti?

Rebra in prilogo shranite ločeno v hladilniku do 3 dni. Pri pogrevanju rebra pokrijte z malo soka iz pekača in jih ogrejte pri 150 °C 12–15 minut, da ostanejo sočna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite