Ombolo v testu je neke vrste primorska posebnost, radi pa ga jemo vsi. Ombolo lahko v testu peฤemo z razliฤnimi dodatki, najbolj znan je seveda s prลกutom, ampak tudi tale z tartufato je odliฤen.
Sestavine za ombolo v testu s tartufato
- 4 zrezki svinjskega kareja brez kosti
- 2 dcl suhega, belega vina
- 1 ลพlica gorฤice s semeni
- 0,5 dl oljฤnega olja
- 1,5 dl sladke smetane
- 130 g tartufate
- 1 ลพliฤka masla
- sol in poper
Testo
- 250 g mehke bele moke
- 6 g kvasa
- ลพliฤka soli
- ลพliฤka sladkorja
- 100 ml mlaฤne vode
- 75 ml mlaฤnega mleka
- 25 ml oljฤnega olja
Postopek
1Iz oljฤnega olja, gorฤice soli in popra pripravimo marinado, v njej pustimo stati zrezke pribliลพno eno uro.
2Mleko segrejemo na sobno temperaturo, vanj nadrobimo kvas in mu primeลกamo ลพliฤko sladkorja in ลพliฤko moke. Pustimo vzhajati 15 minut. Moko presejemo, posolimo, na sredini naredimo jamico, v katero zlijemo kvasec, olje in mlaฤno vodo.
3Testo dobro pregnetemo – gnetemo toliko ฤasa, da se ne lepi veฤ. Pokrijemo ga in pustimo vzhajati. Ko naraste na dvojno velikost (pribliลพno pol ure), ga pregnetemo in naredimo 4 ลกtruฤke. Spet jih pokrijemo in pustimo ลกe enkrat vzhajati.
4V ponvi razpustimo maslo in na njem popeฤemo ombolo. Tri minute na vsaki strani bo dovolj, nato prilijemo belo vino, na moฤnem ognju kuhamo dve minuti, oziroma toliko ฤasa, da izhlapi ves alkohol.
5Zmanjลกamo ogenj in primeลกamo tartufato in sladko smetano. Duลกimo nekaj minut, da se omaka zgosti.
6Vzhajane ลกtruฤke tanko razvaljamo in v vsako poloลพimo peฤen zrezek ombola – lahko ga tudi nareลพemo na trakce, ฤez meso pa damo ลกe omako s tartufato.
7ล truฤke pred peko ลกe premaลพemo z oljฤnim oljem.
8Peฤemo na 180 ยฐC okoli 45 minut. Zraven ponudimo omako, ki jo pripravimo tako, da smetani za kuhanje dodamo drobno nasekljan peterลกilj, poper in ลพliฤko tartufate.