Figova marmelada z orehi

Znam svetuje

Ko jesen prinese svojo bogato paleto okusov in barv, fige postanejo eno izmed najbolj cenjenih daril narave. V kombinaciji z orehi se ta slastna sadna poslastica spremeni v marmelado, ki je popolnoma nekaj posebnega.

Figova marmelada z orehi je prava kombinacija sladkobe fig in hrustljavosti orehov, ki ne le razvaja vaše brbončice, ampak tudi dodaja razkošje na vašo jesensko mizo. Ne glede na to, ali jo postrežete na svežem toastu, kot nadev za pite ali kot dopolnilo k sirnim ploščam, ta marmelada vedno pritegne pozornost.

Sestavine za figovo marmelado z orehi

  • 1 kg svežih fig
  • 400 g sladkorja
  • 100 g orehov (lahko orehe, lešnike ali mandlje)
  • 1 limona (sok in lupinica)
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta (po želji)

Postopek

1Najprej operite fige in jih narežite na majhne koščke. Odstranite peclje in morebitne trde dele.

2V velikem loncu združite narezane fige, sladkor in sok ene limone. Dodajte tudi lupinico limone (poskusite uporabiti samo rumeni del, brez belih delov, saj so lahko grenki). Mešanico dobro premešajte.

3Na srednjem ognju kuhajte fige in sladkor, občasno mešajte. Kuhajte približno 20-30 minut, dokler se marmelada ne zgosti. Če želite bolj gladko marmelado, lahko uporabite palični mešalnik, da zdrobite večje koščke fig.

4Medtem ko se marmelada kuha, na nizkem ognju prepražite oreščke. Oreščke narežite na majhne koščke in jih prepražite v suhi ponvi približno 5 minut, da postanejo rahlo zlato rjavi. Pazite, da jih ne prepražite preveč, saj lahko postanejo grenki.

5Ko se je marmelada dovolj zgostila, ji dodajte prepražene oreščke in vanilijev ekstrakt (če ga uporabljate). Dobro premešajte in kuhajte še nekaj minut, da se okusi združijo.

6Marmelado prelijte v sterilizirane kozarce. Uporabite vročo vodo, da jih sterilizirate, ali jih operite in segrejte v pečici na 100 stopinjah Celzija za približno 10 minut.

7Nato napolnite kozarce z marmelado, pustite približno pol centimetra prostora na vrhu, in tesno zaprite s pokrovčki.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite