Hladne golobice so odlična predjed. Velikokrat se sprašujemo kaj ponuditi, da je posebno, okusno in ne preveč nasitno, saj glavna jed šele prihaja. Sezona golobic je na vrhuncu, izkoristimo jo!
Sestavine za golobice za predjed
- 1/2 kilograma golobic
- 1 limona
- 2 stroka česna
- sol
- poper v zrnju
- lovorov list
- peteršilj
- origano
- oljčno olje
Postopek
1V kozici zavremo vodo in dodamo žlico limoninega soka. Golobice očistimo in jim odstranimo bet. V kropu 2 do 3 minute klobuke gob blanširamo, nato jih odcedimo in ohladimo.
2Peteršilj drobno nasekljamo, da ga bo za eno žlico. Česen dobro pretlačimo in oboje damo v kozico v katero smo dali 4 žlice olja, sok polovice limone, sol, poper, lovor ter ščep origana. Na hitro prepražimo.
3Gobe damo v posodo, da imajo lističe obrnjene navzdol in jih prelijemo z vročo marinado. Pustimo, da se vse skupaj ohladi, nato pa posodo pokrijemo s folijo in vsaj 12 ur pustimo v hladilniku. Gobe vmes obrnemo in jih z žličko polijemo z marinado.
4Golobice lahko postrežemo v solati ali same. Če so večje, jih razpolovimo in zložimo na krožnik.