Priprava mehkih in sočnih lignjev na žaru je precej enostavna, pozorni morate biti le na čas pečenja, da ne postanejo gumijasti.
Sestavine
- 1 kg lignjev
- 2 limoni
- sol po okusu
Postopek
1Za pripravo lignjev na žaru, moramo začeti od začetka, torej s čiščenjem. Najprej ločimo lovke od trupa in skrbno spraznimo notranjost lignja. Lovke, ki so prav tako odlične na žaru, odrežemo nad očmi. Temeljito speremo pod tekočo vodo in odstranimo še notranjo kost.
2Očiščene lignje posušimo s papirnato brisačko. Trup nekajkrat zarežemo, da se na žaru ne bo zvijal.
3Stisnemo sok dveh limon. Dodamo sol in prelijemo po lignjih. Pustimo nekaj časa počivati, to nam pomada, ga bodo lignji na žaru ostali mehki in pripomore k intenzivnejšemu okusu.
4Segrejemo žar, biti mora zelo vroč, nanj damo lignje. Pečemo 1 minuto, obrnemo in pečemo še 5 minut. Malo jih pokapljamo z oljčnim oljem in postrežemo na ogretih krožnikih.
Nasvet
5Zraven lahko pripravimo omako iz limoninega soka, soljo, sesekljanim česnom in sesekljanim peteršiljem.