Sočna telečja pečenka

Znam svetuje

Sočna telečja pečenka ni nekaj nedosegljivega, saj njeno sočnost ohranimo na preprost način. Sočna telečja pečenka s svojim polnokrvnim okusom telečjega mesa, dopolnjenim s pridihi zelenjave, kot so koromač, por in korenček, ustvari harmonično kombinacijo. Bogata aroma se poveže z nežnostjo mesa, katero dodatno obogatijo okusi oljčnega olja, vina ter goveje juhe. Skrbno uravnotežene začimbe, kot je grobo mleta sol, dopolnjujejo celotno doživetje, medtem ko se krompir vpije v okuse, ustvarjajoč popolno sinergijo med sestavinami.

Sočna telečja pečenka in njena hranila

Recept za sočno telečjo pečenko vključuje različna hranila iz različnih sestavin:

  1. Beljakovine: Glavni vir beljakovin je telečje meso, ki prispeva k gradnji in obnovi tkiv v telesu.
  2. Maščobe: Maščobe so prisotne v telečjem mesu, oljčnem olju in morebitno v manjši količini tudi v jušni zelenjavi.
  3. Ogljikovi hidrati: Ogljikovi hidrati se nahajajo predvsem v krompirju in manjši meri v jušni zelenjavi.
  4. Vlaknine: Vlaknine so prisotne v jušni zelenjavi, kot so koromač, por in korenček.
  5. Vitamini in minerali: Različna zelenjava, kot so korenček, por in koromač, prispeva različne vitamine in minerale, vključno z vitaminom A, C, K, folatom in kalijem.
  6. Sol: Sol je dodana začimba, ki prispeva k okusu, vendar je priporočljivo omejevati njeno količino zaradi presežka natrija v prehrani.
  7. Vino in goveja juha: Lahko dodata okus in aromo, vendar imata malo prehranske vrednosti.

Sočno telečjo pečenko lahko uporabite na različne načine

  1. Kot glavna jed: Postrezite narezano telečjo pečenko kot glavno jed ob spremljavi priloge po izbiri, kot so pire krompir, krompirjevi cmoki, riž ali zelenjava.
  2. V sendviču: Uporabite narezano meso za pripravo sendvičev z dodatki po želji, kot so solata, paradižnik, kumare in omaka.
  3. V solati: Narežite telečje meso na tanke rezine in ga dodajte hladni solati z mešano zelenjavo ter prelivom.
  4. S testeninami: Zrezano meso lahko dodate k testeninam, skupaj z omako po izbiri, za bogatejši okus.
  5. V juhi: Dodajte narezane koščke telečje pečenke v govejo juho ali juho po vašem okusu za dodaten okus in beljakovine.
  6. V taco ali burrito: Pripravite mehiške jedi, kot so taco ali burrito, in uporabite meso kot nadev skupaj s salsa omako, sirom in zelenjavo.
  7. V ocvrtkih: Uporabite meso za pripravo ocvrtkov ali obloženih sendvičev za okusen in hrustljav obrok.
  8. S pire krompirjem in omako: Postrezite narezano meso skupaj s pire krompirjem ter prelijte z omako po vašem okusu.
  9. Z zelenjavo iz pečice: Pripravite zelenjavo iz pečice, kot so korenje, krompir in čebula, ter jo postrezite skupaj z narezanim mesom.

Prehranska vrednost telečje pečenke

Približna prehranska vrednost za celoten recept (brez priloge):

  • Energijska vrednost (kalorije): Približno 3000-3500 kcal
  • Maščobe: Približno 200-250 g
    • Nasičene maščobe: Približno 50-70 g
  • Ogljikovi hidrati: Približno 60-80 g
    • Sladkorji: Približno 10-15 g
  • Beljakovine: Približno 200-250 g
  • Vlaknine: Približno 10-15 g
  • Sol: Približno 1500-2000 mg

Recept za sočno telečjo pečenko ponuja visoko vsebnost beljakovin iz telečjega mesa, obogateno z vlakninami in vitamini iz raznolike zelenjavne mešanice. Zdrave maščobe iz oljčnega olja prispevajo k energetski vrednosti obroka.

Sestrična Štefani pečenke

Sestavine za sočno telečjo pečenko

  • 2 kg telečjega vratu
  • 1/2 kg jušne zelenjave (koromač, por, korenček …)
  • 1 kg krompirja
  • 2 čebuli
  • 3 dl suhega belega vina
  • 2 dl goveje juhe
  • 30 g grobo mlete soli
  • 1 dl dobrega oljčnega olja

Sestavine

1Telečji vrat položimo na delovno površino in ga obrišemo s papirnato brisačo. Po vrhu z ostrim nožem porežemo vrhnje žilnato tkivo, da se bo tako lepše zapeklo. Z vseh strani ga natremo z grobo soljo, premažemo z oljem in pustimo stati vsaj dve uri.

2Krompir olupimo in narežemo na polovice, čebulo olupimo, narežemo jo na četrtinke, prav tako koromač, korenčke ostrgamo in tudi narežemo na polovice. Por očistimo zelenih delov in narežemo na nekaj centimetrov dolge paličice.

3V ponvi segrejemo preostalo olje in vrat popečemo z vseh strani, da meso ohrani sočnost. V pekač damo teletino skupaj z maščobo, na kateri smo jo popekli. Zelenjavo damo v pekač k mesu, in dolijemo suho belo vino in govejo juho. Tekočine ne polivamo po mesu, pač pa jo damo v pekač.

4Pečico predgrejemo na 180 °C, meso damo v segreto pečico in pečemo približno uro in pol – dve uri. Vmes sokove od pečenke polivamo po mesu.

5Ko je pečenka gotova, jo zavijemo v alu folijo in pustimo pol ure počivati. Nato jo narežemo na dva centimetra debele zrezke. Postrežemo z zelenjavo in s krompirjem, ki se je pekla zraven, polijemo s sokom od pečenja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite