Avstrijska sladica v obliki torte.
Sestavine
- 150 g gladke moke
- 200 g mandeljnov
- 100 g sladkorja
- sol
- 1 žlička cimeta
- za konico noža mletih klinčkov
- lupina z 1/2 limone
- 2 rumenjaka
- 150 g hladnega masla
- 250 g malinove marmelade
- 1 žlica smetane
Priprava
1V skledi zmešamo moko, mandeljne, sladkor, sol, cimet, klinčke in limonino lupino. Na sredini napravimo jamico in vanjo ubijemo en rumenjak.
Maslo narežemo na male koščke in dodamo k moki. Z električnim gnetilnikom ali z rokami zgnetemo sestavine v voljno testo. Oblikujemo ga v kroglo in ga pustimo pokrito približno 30 minut počivati.
2Pečico ogrejemo na 180°C. Model za peko naj bo velik 20×30 cm. Premažemo ga z maščobo. Približno 2/3 testa damo na desko in razvaljamo malo več, kot je premer modela. Model obložimo s testom in pustimo približno 3 cm visoke robove. Testo premažemo z marmelado.
3Ostanek testa razvaljamo in z okrasnim nožem ali nazobčanim kolescem narežemo 1-2 cm široke trakove, ki jih kot mrežico položimo na marmelado. Drugi rumenjak razžvrkljamo s smetano in mrežico z njim premažemo.
4V pečici pečemo sladico na približno 160°C približno 45 minut. Nato jo vzamemo iz pečice in pustimo hladiti na žičnatem podstavku. Sladico zavijemo v folijo za živila in pustimo en dan, da se uleže.