Doma narejene odlična francoska bageta.
Sestavine
Testo
- 1 kg bele pšenične moke (tip 500)
- 500 ml vode
- 25 g soli
- 30 g kvasa
- 20 g masla
Kislo testo
- 200 g moke
- 100 ml vode
Sestavine
1Najprej pripravimo kislo testo: v posodi zmešamo moko in vodo ter jo pokrijemo s prtičkom. Zmes pustimo počivati pri sobni temperaturi 12 ur.
2Moko presejemo v skledo. Vanjo nadrobimo kvas ter dodamo sol, maslo in kislo testo. Postopoma prilivamo vodo ter zamesimo gladko in voljno testo. Pustimo ga na pomokani delovni površini, da pri sobni temperaturi počiva 30 minut.
3Testo premesimo in razdelimo na 5 delov. Pustimo jih počivati še 20 minut.
4Testene dele oblikujemo v bagete in jih zložimo med gube pomokanega prta. Bagete pustimo vzhajati, da narastejo za polovico. Vzhajane francoske štruce položimo na pekač in zarežemo po površini. Pečemo jih 20 minut pri 240 °C.