Sarme iz pečice ne smejo manjkati prvi dan v letu. Lahko pa jih naredimo tudi kdaj med letom, da ne pozabimo njihovega super okusa.
Sarme iz pečice in njihov okus
Recept za sarme iz pečice prinaša bogat in poln okus. Kislo zelje, mesna mešanica in začimbe se združijo v harmonično jed. Kislost kislega zelja dopolnjuje okusnost mesa, zelišč pa dodajo kompleksnost okusu. Dodana sladka in ostra mleta paprika ter česen obogatijo okusno doživetje.
Sarme iz pečice so odlična jed, primerna za kosilo ali večerjo. Postrežemo jih kot glavno jed, obogateno z dodatki po želji, kot je kisla smetana. Lahko jih ponudimo s kruhom ali popečenim krompirjem. Okusne so tudi hladne. Seveda pa jih najpogosteje postrežemo s pire krompirjem.
Sarme iz pečice vsebujejo različna hranila:
- Beljakovine: Glavni vir beljakovin je mleto meso (govedina in svinjina). Beljakovine so pomembne za gradnjo in obnovo celic v telesu.
- Ogljikovi hidrati: Ogljikovi hidrati so prisotni v rižu, paradižnikovem koncentratu in zelju. So pomemben vir energije za telo.
- Maščobe: Maščobe so prisotne v mesu in oljčnem olju. Pomembne so za absorpcijo nekaterih vitaminov in so vir dolgoročne energije.
- Vlaknine: Kislo zelje je bogato s prehranskimi vlakninami, ki so pomembne za zdravje prebavnega sistema.
- Vitamini in minerali: Sarme vsebujejo različne vitamine in minerale, ki so prisotni v sestavinah, kot so vitamin C (iz zelja), vitamin A, vitamin D, železo, kalcij, in druge.
Sestavine za sarme iz pečice
- 1 glava kislega zelja
- 500 g kislega zelja
- 400 g mlete govedine
- 200 g mlete svinjine
- 200 g suhomesnatih izdelkov, najbolje vršičkov
- 100 g kraške pancete
- 100 g riža
- 1 liter goveje juhe
- 1 jajce
- 2 veliki čebuli
- 4 stroki česna
- šopek sesekljanega peteršilja
- 50 g paradižnikovega koncentrata
- 1 žlica sladke mlete paprike
- 1 žlička ostre paprike
- majaron
- timijan
- lovorov list
- sol
- poper
- 50 ml oljčnega olja
Postopek
1Riž približno 8 minut kuhamo v slani vodi. Čebulo, peteršilj in česen drobno nasekljamo. Na oljčnem olju popražimo polovico nasekljane čebule, ko pa postekleni v ponev dodamo še polovico nasekljanega česna. Pražimo minuto ali dve.
2Ko česen zadiši, dodamo še na kocke narezano panceto, peteršilj, majaron, timijan, lahko tudi malo muškatnega oreščka. Nato umaknemo z ognja in malo počakamo, da se ohladi.
3V večjo posodo damo mleto meso, na pol kuhan riž, popraženo čebulo z začimbami, jajce ter žličko sladke in malo ostre paprike. Dobro premešamo.
4Kislemu zelju odstranimo večje liste in z ostrim nožem izrežemo trde dele. Potrebujemo približno 15 listov, preostanek zelja pa narežemo na tanke rezance. Če ne maramo prekislih sarm, liste operemo. Vsak večji list zelja vzamemo v roko in vanj položimo za pest mesnega nadeva. Privihamo robove in zavijemo tako, da nastane zaprta sarma.
5Pekač, v katerem bomo kuhali sarmo, najprej namastimo, na dno damo polovico sesekljanega zelja, nanj zložimo sarme. Med sarme položimo kose suhega mesa, 2 lovorova lista in sarme pokrijemo s preostalim zeljem.
6Potresemo še z mleto papriko in zalijemo s toliko juhe, da je vse pokrito. Pokrijemo z alu folijo in postavimo v pečico, ki smo jo predgreli na 175 °C, za dve uri. Vmes po potrebi dolivamo juho. Na koncu naredimo še omako.
7Na malo olja popražimo preostalo čebulo, da postekleni, dodamo česen, da zadiši, sladko in ostro papriko in paradižnikovo mezgo. Sarme odkrijemo, po njih enakomerno razporedimo omako in postavimo še za 40 minut v pečico. Pri sarmah velja pravilo, da so najboljše naslednji dan.
So se mi pocedile sline, ko sem gledal sliko. Jutri jih naredim.
Sem delala točno po receptu … Odlične! Hvala za recept