Kremna omaka s šampinjoni – popolna spremljava testenin, mesa ali pire krompirja

Znam svetuje

Kremna omaka s šampinjoni – popolna spremljava testenin, mesa ali pire krompirja je ena tistih jedi, ki vas očara s preprostostjo in bogatim okusom. Mehki šampinjoni, aromatičen česen, belo vino in smetana se povežejo v svilnato omako, ki prinaša okus domače kuhinje in vonj po svežih zeliščih. Ta omaka je čudovit dodatek k testeninam, rižu, pireju ali celo kot preliv za mesne jedi.

Sestavine za omako s šampinjoni (za 4 osebe)

  • 150 g belih šampinjonov
  • 150 g rjavih šampinjonov
  • 2 čebuli
  • 6 strokov česna
  • večji šopek peteršilja
  • 1 žlica svežega timijana
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • 100 ml jušne osnove
  • 100 ml suhega belega vina
  • 0,2 dl oljčnega olja
  • 50 g masla
  • sol
  • poper

Postopek priprave omake s šampinjoni

1Najprej nasekljajte čebulo, olupite in nasekljajte česen, drobno nasekljajte peteršilj ter listke timijana. Šampinjone očistite in narežite na lističe, ne pretanke, da ohranijo teksturo pri dušenju.

2V večji ponvi segrejte oljčno olje in maslo. Dodajte čebulo, rahlo posolite in pražite približno 10 minut, da postekleni in postane zlato rumena. Nato dodajte česen in peteršilj – ko zadiši, dodajte še šampinjone.

3Pražite, dokler šampinjoni ne spustijo tekočine. Nato prilijte belo vino in pustite kuhati približno 10 minut, da alkohol izhlapi. Dodajte jušno osnovo, svež timijan, poper in sol, ter dušite še 10 minut, da se omaka zgosti in šampinjoni zmehčajo.

4Na koncu prilijte smetano za kuhanje, premešajte in kuhajte še 5 minut, da omaka postane kremasta in poveže vse okuse. Pred serviranjem potresite s svežim peteršiljem.

Nasveti za popolno kremno omako s šampinjoni

• Za bolj intenziven okus uporabite kombinacijo belih in rjavih šampinjonov.
• Če želite bogatejši okus, lahko dodate žličko gorčice ali žlico naribanega parmezana.
• Za lažjo različico uporabite rastlinsko smetano.
• Odlično se poda k svežim testeninam, rižu, pireju ali celo popečenemu kruhu.
• Omako lahko pripravite tudi dan prej – naslednji dan je še bolj aromatična.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Lahko uporabim samo bele šampinjone?

Seveda. Bela sorta ima nežnejši okus, a če imate na voljo tudi rjave šampinjone, priporočamo kombinacijo obeh za globlji okus.

Kako dolgo se omaka lahko hrani?

V hladilniku jo lahko hranite do 3 dni. Pred serviranjem jo le nežno pogrejte in po potrebi dodajte žlico smetane ali mleka, da znova postane kremasta.

Lahko jo zamrznem?

Omako s šampinjoni lahko zamrznete, vendar je priporočljivo to storiti brez smetane – dodajte jo šele po odmrzovanju in ponovnem segrevanju, da ohrani kremasto teksturo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite