Za ljubitelje gobjih okusov je kremna gobova juha s porom prava poslastica, ki zdruลพuje bogatost sveลพih gob z globokim in intenzivnim okusom suhih gob.
Pri tem receptu je kljuฤno ravnoteลพje med sveลพimi jurฤki in suhimi gobami, kar ustvarja harmoniฤno kombinacijo okusov. V nadaljevanju boste naลกli preprost, a izjemno okusen recept, kjer lahko idealne jurฤke zamenjate tudi z drugimi vrstami gob po vaลกem okusu.
Sestavine za kremno gobovo juho s krompirjem
- 300 g sveลพih jurฤkov
- 50 g suhih jurฤkov
- 400 g krompirja
- 1 por
- 3 stroki ฤesna
- 1 ลพliฤka sveลพih metinih listiฤev
- 1 l vroฤe zelenjavne juลกne osnove
- ลกopek sveลพega peterลกilja
- 50 ml oljฤnega olja
- sol
- poper
- 4 kosi kruha
Postopek
1Suhe gobe namakamo v topli vodi vsaj 20 minut. Dobro jih oลพamemo in vodo, v kateri so se namakali prihranimo. Sveลพe jurฤke dobro oฤistimo in nareลพemo na manjลกe kose. Nekaj jih prihranimo za okras.
2Krompir olupimo in nareลพemo na kocke, por oฤistimo, odstranimo zeleni del in nareลพemo na kolobarje. ฤesen olupimo in drobno nasekljamo.
3V lonec damo 3 ลพlice oljฤnega olja in na njem popraลพimo por, ko se ta zmehฤa, dodamo ฤesen, ko ta zadiลกi pa ลกe krompir in jurฤke, sveลพe in posuลกene. Posolimo, popopramo, dodamo meto in duลกimo tri minute, nato zalijemo z vroฤo zelenjavno juho in prilijemo ลกe vodo, v kateri so se namakale suhe gobe.
4Na zmernem ognju kuhamo 40 minut, s paliฤnim meลกalnikom juho zmiksamo v gladko kremo.
5Jurฤke, ki smo jih prihranili, popraลพimo na ponvi z dvema ลพlicama oljฤnega olja. Kruhove rezine rahlo premaลพemo z oljฤnim oljem, nareลพemo na kocke in jih v vroฤi peฤici peฤemo 5 minut, da malo porjavijo, uporabimo funkcijo ลพara.
6Juho razdelimo na kroลพnike, potresemo s sveลพim peterลกiljem, okrasimo z nekaj popraลพenih jurฤkov in zraven ponudimo popeฤene kruhove kocke.