Ko zadiši po jeseni, je napočil trenutek za gobje polpete.
Sestavine
- 20 dkg gob (najboljši so jurčki)
- 1 velika čebula
- 2 do 3 žemlje ali 4 -5 rezin kruha
- 1,5 dl mleka
- 3 žlice moke (zelo dobra je polnozrnata pirina, sicer je lahko navadna bela)
- peteršilj
- majaron
- ostale začimbe (po želji kurkuma, origano …)
- 1,5 čajne žličke soli
- poper
- česen
Priprava
1Čebulo na drobno zrežemo in jo zlato-rjavo prepražimo na olju. K njej stresemo na tanke lističe zrezane gobe (lahko tudi zmrznjene). Skupaj pražimo toliko časa, da se gobe skrčijo, torej uvenejo. Sveže gobe za to potrebujejo približno 5 minut, zmrznjene pa kakšno minuto več.
2Kruh zrežemo na tanke kockice in ga prelijemo z vročim mlekom. Ko se dobro prepoji, dodamo gobe s čebulo in z moko. Dobro pregnetemo, dodamo sol in vse začimbe. Ne skoparimo s petrešiljem in z majaronom. Maso oblikujemo v kroglice, ki jih povaljamo v moki, sploščimo in ocvremo na srednje vročem olju.
Hvala za recept.Polpeti so čudoviti. V maso sem še dodala jajce za vezavo,moko pa sem mešala s koruzno. Mmmmm njami.