Gobova omaka s smetano je ena izmed tistih klasiฤnih jedi, ki zmore zdruลพiti preprostost priprave z bogatimi in zapletenimi okusi. Idealna je za tiste dneve, ko ลพelite svoj obrok dvigniti na viลกjo stopnjo brez velikega truda.
Sestavine za gobovo omako s smetano
- 400-500 g sveลพih gob (ลกampinjoni, lisiฤke, ali meลกanica)
- 1 velika ฤebula
- 2 stroka ฤesna
- 200 ml smetane za kuhanje
- 50 ml belega vina (po ลพelji)
- 2 ลพlici masla ali oljฤnega olja
- sol
- poper
- 1 ลพliฤka timijana ali majarona (po ลพelji)
- 1 ลพlica sveลพe sesekljanega peterลกilja (za okras)
Postopek
1Gobe dobro oฤistite in jih nareลพite na tanke listiฤe ali kocke.
2ฤebulo in ฤesen olupite ter drobno sesekljajte.
3V veliki ponvi segrejte maslo ali oljฤno olje. Dodajte sesekljano ฤebulo in ฤesen ter praลพite, dokler ฤebula ne postane prosojna.
4V ponev dodajte narezane gobe. Meลกajte in praลพite, dokler gobe ne spustijo vode in ta izpari.
5Dodajte sol, poper in timijan ali majaron. Dobro premeลกajte.
6ฤe uporabljate vino, ga vlijte v ponev in kuhajte nekaj minut, da alkohol izpari.
7Vmeลกajte smetano za kuhanje in zmanjลกajte ogenj. Kuhajte na nizkem ognju 5-10 minut, da se omaka zgosti.
8Preverite in po potrebi prilagodite zaฤimbe.
9Omako pred serviranjem potresite s sesekljanim peterลกiljem.