Gobova omaka s smetano

Znam svetuje

Gobova omaka s smetano je ena izmed tistih klasiฤnih jedi, ki zmore zdruลพiti preprostost priprave z bogatimi in zapletenimi okusi. Idealna je za tiste dneve, ko ลพelite svoj obrok dvigniti na viลกjo stopnjo brez velikega truda.

Sestavine za gobovo omako s smetano

  • 400-500 g sveลพih gob (ลกampinjoni, lisiฤke, ali meลกanica)
  • 1 velika ฤebula
  • 2 stroka ฤesna
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • 50 ml belega vina (po ลพelji)
  • 2 ลพlici masla ali oljฤnega olja
  • sol
  • poper
  • 1 ลพliฤka timijana ali majarona (po ลพelji)
  • 1 ลพlica sveลพe sesekljanega peterลกilja (za okras)

Postopek

1Gobe dobro oฤistite in jih nareลพite na tanke listiฤe ali kocke.

2ฤŒebulo in ฤesen olupite ter drobno sesekljajte.

3V veliki ponvi segrejte maslo ali oljฤno olje. Dodajte sesekljano ฤebulo in ฤesen ter praลพite, dokler ฤebula ne postane prosojna.

4V ponev dodajte narezane gobe. Meลกajte in praลพite, dokler gobe ne spustijo vode in ta izpari.

5Dodajte sol, poper in timijan ali majaron. Dobro premeลกajte.

6ฤŒe uporabljate vino, ga vlijte v ponev in kuhajte nekaj minut, da alkohol izpari.

7Vmeลกajte smetano za kuhanje in zmanjลกajte ogenj. Kuhajte na nizkem ognju 5-10 minut, da se omaka zgosti.

8Preverite in po potrebi prilagodite zaฤimbe.

9Omako pred serviranjem potresite s sesekljanim peterลกiljem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite