This post is also available in: Slovenščina (Slovenian)
Vegetarijanska musaka z jajčevci je odlična jed, v kateri se družijo krompir, paradižniki in svež peteršilj.
Jajčevci v Sredozemlju in Aziji sodijo med osnovna živila. Najpogosteje jih pripravljamo v kombinaciji s paradižnikom, paprikami, bučkami, oljčnim oljem in česnom. Kot bogat vir prehranskih vlaknin, vitaminov, mineralov in antioksidantov jajčevci čistijo kri, uravnavajo delovanje srca, pospešujejo presnovo, zmanjšujejo tveganje za nastanek arterioskleroze in so odlično dietno živilo. Poskrbimo za svoje zdravje in si na svojem krožniku večkrat privoščimo tega kralja zelenjave.
Ingredients for vegetarian moussaka with eggplants
- 5–6 large potatoes
- 1 large eggplant (approx. 750 g)
- 1 medium onion
- 1 garlic clove
- 2–3 medium tomatoes
- 200 ml olive oil
- bunch of fresh parsley
- salt
- pepper
Béchamel sauce
- 200 ml organic rice cooking cream
- 100 ml rice milk
- 150 g freshly grated Parmesan (optional)
- 50 g butter (optional)
- 1 teaspoon dried dill
- 1 teaspoon turmeric
- salt
- pepper
Method
1Peel the eggplant and cut it into 1 cm thick slices. Place them in a large colander in layers, sprinkling each layer lightly with salt. Leave for about 30 minutes to draw out moisture and bitterness, then rinse under cold water and pat dry with kitchen paper.
2Peel the potatoes and slice them into 0.5 cm thick rounds. Boil the potato slices in lightly salted water for about 5 minutes until just tender, then drain.
3Finely chop the onion and garlic. Grate the tomatoes. Chop the parsley.
4Heat olive oil in a large pan over medium heat. Sauté the onion and garlic for about 5 minutes until fragrant. Add the grated tomatoes and chopped parsley. Season with salt and pepper. Simmer for 7–10 minutes to create a rich sauce.
5Lightly oil a baking dish. Arrange a layer of potato slices, followed by a layer of eggplant slices. Spoon over some tomato sauce. Repeat until all ingredients are used, ending with a layer of potatoes on top.
6V posodico ali na leseno podlogo grobo naribamo parmezan.
7Pečico segrejemo na 180°C. Pripravimo bešamel. V manjši posodi segrejemo riževo smetano, mleko, pridamo ščep soli in popra, kurkumo in maslo. Ob stalnem mešanju kuhamo, da se maslo raztopi. Dodamo koper in odstavimo z ognja.
8Pripravimo srednje velik pekač (ali tri manjše keramične pekače) in ga premažemo z oljem. Pokapljamo z nekaj žlicami bešamela in vanj naložimo prvo plast krompirja. Na krompir naložimo plast jajčevcev, nanje pa naložimo plast paradižnikove omake. Potresemo s svežim peteršiljem in polovico grobo naribanega parmezana. Zadnja plast je rezervirana za krompirjeve kolobarje, posipane s preostankom parmezana.
9Tako pripravljen pekač zalijemo z bešamelom in potisnemo v ogreto pečico ter pečemo 30-35 minut oziroma toliko časa, da se zgornja plast zlato-rumeno zapeče. Pred serviranjem pustimo, naj počiva še 10 minut, nato postrežemo.
Tip
V kolikor nam pri kuhi sestavine ostajajo, postopek plastenja ponavljamo, dokler ne uporabimo vseh sestavin. K bešamelu lahko dodate dve umešani jajci.
*Iz recepta lahko brez slabe vesti izpustite sveže nariban parmezan in maslo in ju nadomestite s kokosovo maščobo ali oljčnim oljem ter naribanim veganskim sirom po okusu.