Creme brulee

Znam svetuje

Samo ลกtiri preproste sestavine potrebujemo za pripravo res izjemno elegantne in okusne sladice.

Sestavine

  • 1/2 litra sladke smetane
  • 1 vaniljev strok
  • 5 rumenjakov
  • 90 g sladkorja

Postopek

1Vaniljev strok razpolovimo, postrgamo semena in oboje damo v smetano. Smetano segrejemo, vendar pazimo, da ne zavre.

2Rumenjake in sladkor penasto vmeลกamo. Iz smetane odstranimo vaniljev strok.

3Nato toplo smetano poฤasi vmeลกamo v rumenjake ter jo ob tem ves ฤas meลกamo. Maso precedimo skozi gosto cedilo, pustimo 5 minut, nato pa poberemo peno, ki se je nabrala na vrhu.

4Napolnimo posodice, v katerih bomo pekli creme brule, jih postavimo v pladenj z visokim robom in v pladenj nalijemo vrelo vodo, toliko da so posodice do 3/4 v vodi. Pladenj nato postavimo v peฤico, ki smo jo segreli na 140ยฐC za 40-50 minut.

5Creme brulee je peฤen, ko doseลพe srediลกฤno temperaturo med 77 in 80ยฐC (ฤe ga potresemo, je na sredini ลกe vedno nekoliko tresoฤ in mehak kot ลพele.

6Ko je peฤen, ga vzamemo iz vode in pustimo zunaj, da se ohladi, nato ga damo v hladilnik za vsaj 5 ur ali ลกe boljลกe ฤez noฤ.

7Preden ga postreลพemo, po vrhu potresemo sladkor in ga s plinskim gorilnikom karameliziramo.

Nasvet

8Vaniljev strok lahko zamenjamo s tremi ลพliฤkami vaniljevega ekstrakta. ฤŒe nimamo plinskega gorilnika, postavimo posodice za pet minut pod ลพar v peฤico.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite