Samo ลกtiri preproste sestavine potrebujemo za pripravo res izjemno elegantne in okusne sladice.
Sestavine
- 1/2 litra sladke smetane
- 1 vaniljev strok
- 5 rumenjakov
- 90 g sladkorja
Postopek
1Vaniljev strok razpolovimo, postrgamo semena in oboje damo v smetano. Smetano segrejemo, vendar pazimo, da ne zavre.
2Rumenjake in sladkor penasto vmeลกamo. Iz smetane odstranimo vaniljev strok.
3Nato toplo smetano poฤasi vmeลกamo v rumenjake ter jo ob tem ves ฤas meลกamo. Maso precedimo skozi gosto cedilo, pustimo 5 minut, nato pa poberemo peno, ki se je nabrala na vrhu.
4Napolnimo posodice, v katerih bomo pekli creme brule, jih postavimo v pladenj z visokim robom in v pladenj nalijemo vrelo vodo, toliko da so posodice do 3/4 v vodi. Pladenj nato postavimo v peฤico, ki smo jo segreli na 140ยฐC za 40-50 minut.
5Creme brulee je peฤen, ko doseลพe srediลกฤno temperaturo med 77 in 80ยฐC (ฤe ga potresemo, je na sredini ลกe vedno nekoliko tresoฤ in mehak kot ลพele.
6Ko je peฤen, ga vzamemo iz vode in pustimo zunaj, da se ohladi, nato ga damo v hladilnik za vsaj 5 ur ali ลกe boljลกe ฤez noฤ.
7Preden ga postreลพemo, po vrhu potresemo sladkor in ga s plinskim gorilnikom karameliziramo.
Nasvet
8Vaniljev strok lahko zamenjamo s tremi ลพliฤkami vaniljevega ekstrakta. ฤe nimamo plinskega gorilnika, postavimo posodice za pet minut pod ลพar v peฤico.