Tiramisu je ena bolj znanih in, seveda, odliฤnih italijanskih sladic. Za pripravo potrebujemo baby piลกkote, ki jih lahko kupite, a so ลกe boljลกi, ฤe so pripravljeni doma.
Sestavine za tiramisu
- 4 jajca
- 1 ลพliฤka limoninega soka
- 500 g sira mascarpone
- 300 g sladkorja
- 400 g baby piลกkotov
- 6 dl ฤrne ekspres kave
- 0,3 dl kavnega likerja
Postopek
1Rumenjake loฤimo od beljakov. Rumenjakom dodamo 1 ลพlico sladkorja in jih z elektriฤnim meลกalnikom stepamo nekaj minut, dokler ne spremenijo barve in postanejo nekoliko puhasti.
2Dodamo mascarpone in meลกamo toliko ฤasa, da dobimo enotno in gladko kremo.
3V stekleno ali kovinsko skledo damo beljake, limonin sok in zaฤnemo stepati. Ko se beljaki zaฤnejo peniti, dodamo 2 ลพlici sladkorja. Nadaljujemo s stepanjem, dokler ne dobimo ฤvrstega snega.
4V sneg neลพno vmeลกamo rumenjakovo kremo, meลกamo z lopatico od spodaj navzgor. Pazimo, da se nam sneg ne sesede.
5Skuhamo ฤrno kavo, najbolje v kafetjeri, ji dodamo ลพlico sladkorja in kavni liker ter pustimo, da se ohladi.
6Pripravimo si pekaฤ, v katerem bomo sestavili tiramisu. Najbolje, ฤe je tako ลกirok, kot so dolgi piลกkoti.
7Na dno pekaฤa namaลพemo tanko plast kreme. Pokrijemo jo s piลกkoti, ki jih namakamo v kavo. Namoฤimo jih z obeh strani. Na vrh damo plast kreme in spet pokrijemo z namoฤenimi piลกkoti.
8Tiramisu zakljuฤimo s plastjo kreme in ga za vsaj dve uri postavimo v hladilnik.
9Preden ga postreลพemo, ga izdatno potresemo z nesladkanim kakavom v prahu.