Francoski namaz iz ฤrnih oljk, imenovan tapenada, je sestavljen iz slanih inฤunov, kaper, ฤesna in oljฤnega olja. Prihaja iz jugovzhoda Francije, iz Provanse.
Sestavine za namaz iz oliv – tapenada
- 200 g ฤrnih oljk
- 80 g vloลพenih slanih inฤunov
- 30 g kaper
- 1 strok ฤesna
- oljฤno olje
Postopek
1Slane inฤune speremo in osuลกimo, oljkam odstranimo koลกฤice. Vse sestavine drobno nasekljamo, damo v posodico in zmeลกamo z oljฤnim oljem, da se lepo poveลพejo.
2Namaz lahko pripravimo tudi v moลพnarju ali, ฤe si ลพelimo prihraniti ฤas, v blenderju. Vse sestavine zmiksamo in poฤasi dolivamo oljฤno olje. Miksamo pulzno, le nekaj sekund naenkrat, dokler ne dobimo ลพelene konsistence.
3Namaz ponudimo kot predjed s sveลพim kruhom ali krekerji in sirom.
4Hranimo ga v hladilniku v zaprti posodi do dva tedna.
