Sarme

Znam svetuje

Dobra sarma ne sme manjkati na naลกih kroลพnikih po novoletnih praznovanjih. Njeno bistvo je seveda v kislem zelju, ki na naลกe telo deluje razstrupljevalo.

Sestavine

  • 1 glava kislega zelja
  • 1 veฤja glava kislega zelja
  • 400 g mlete govedine
  • 200 g mlete svinjine
  • 200 g suhomesnatih izdelkov, najbolje vrลกiฤkov
  • 100 g kraลกke pancete
  • 120 g riลพa
  • 1,5 litra juลกne osnove
  • 1 jajce
  • 2 veliki ฤebuli
  • 4 stroki ฤesna
  • ลกopek sesekljanega peterลกilja
  • 50 g paradiลพnikovega koncentrata
  • 1 ลพlica sladke mlete paprike
  • 1 ลพliฤka ostre paprike
  • majaron, timijan
  • lovorov list
  • sol, poper
  • 50 ml oljฤnega olja

Postopek

1V slani vodi najprej skuhamo riลพ, kar traja pribliลพno 8 minut. ฤŒebulo, peterลกilj in ฤesen drobno nasekljamo. Na oljฤnem olju popraลพimo polovico nasekljane ฤebule, ko pa ta postekleni, dodamo ลกe polovico nasekljanega ฤesna.

2Praลพimo minuto ali dve. Ko ฤesen zadiลกi, dodamo ลกe na kocke narezano panceto, peterลกilj, majaron, timijan, lahko tudi malo muลกkatnega oreลกฤka, umaknemo z ognja in malo poฤakamo, da se ohladi. V veฤjo skledo damo mleto meso, na pol kuhan riลพ, popraลพeno ฤebulo z zaฤimbami, jajce ter ลพliฤko sladke in malo ostre paprike ter dobro premeลกamo. 

3Kislemu zelju odstranimo veฤje liste in z ostrim noลพem izreลพemo trde dele. Potrebujemo pribliลพno 15 listov, preostanek zelja pa nareลพemo na tanke rezance. ฤŒe nam niso vลกeฤ kisle sarme, liste operemo.

4Vsak veฤji list zelja vzamemo v roko in vanj damo za pest mesnega nadeva, privihamo robove in ga zavijmo tako, da nastane zaprta sarma. Sarme ne zatiskamo preveฤ, ker bo riลพ ลกe nekoliko nabreknil.  

5Veฤji lonec, v katerem bomo kuhali sarmo, najprej namastimo, zatem na dno damo polovico sesekljanega zelja, nanj zloลพimo sarme, med sarme pa razporedimo kose suhega mesa, 2 lovorova lista in sarme pokrijemo s preostalim zeljem. Potresemo ลกe z mleto papriko in zalijemo z juลกno osnovo. Biti jo mora dovolj, da so pokrite vse sarme. Lonec pokrijemo in na nizki temperaturi kuhamo dve uri. Vmes po potrebi dolivamo vroฤo juลกno osnovo.

6Na malo olja popraลพimo preostalo ฤebulo, da postekleni, dodamo ฤesen, ko pa ta zadiลกi, ลกe sladko, ostro papriko in paradiลพnikovo mezgo. Kuhamo nekaj minut, da se omaka zgosti. Sarme odkrijemo, po njih enakomerno razporedimo omako in kuhamo ลกe 20 minut. Pri sarmah velja pravilo, da so najboljลกe naslednji dan. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite