Dobra sarma ne sme manjkati na naลกih kroลพnikih po novoletnih praznovanjih. Njeno bistvo je seveda v kislem zelju, ki na naลกe telo deluje razstrupljevalo.
Sestavine
- 1 glava kislega zelja
- 1 veฤja glava kislega zelja
- 400 g mlete govedine
- 200 g mlete svinjine
- 200 g suhomesnatih izdelkov, najbolje vrลกiฤkov
- 100 g kraลกke pancete
- 120 g riลพa
- 1,5 litra juลกne osnove
- 1 jajce
- 2 veliki ฤebuli
- 4 stroki ฤesna
- ลกopek sesekljanega peterลกilja
- 50 g paradiลพnikovega koncentrata
- 1 ลพlica sladke mlete paprike
- 1 ลพliฤka ostre paprike
- majaron, timijan
- lovorov list
- sol, poper
- 50 ml oljฤnega olja
Postopek
1V slani vodi najprej skuhamo riลพ, kar traja pribliลพno 8 minut. ฤebulo, peterลกilj in ฤesen drobno nasekljamo. Na oljฤnem olju popraลพimo polovico nasekljane ฤebule, ko pa ta postekleni, dodamo ลกe polovico nasekljanega ฤesna.
2Praลพimo minuto ali dve. Ko ฤesen zadiลกi, dodamo ลกe na kocke narezano panceto, peterลกilj, majaron, timijan, lahko tudi malo muลกkatnega oreลกฤka, umaknemo z ognja in malo poฤakamo, da se ohladi. V veฤjo skledo damo mleto meso, na pol kuhan riลพ, popraลพeno ฤebulo z zaฤimbami, jajce ter ลพliฤko sladke in malo ostre paprike ter dobro premeลกamo.
3Kislemu zelju odstranimo veฤje liste in z ostrim noลพem izreลพemo trde dele. Potrebujemo pribliลพno 15 listov, preostanek zelja pa nareลพemo na tanke rezance. ฤe nam niso vลกeฤ kisle sarme, liste operemo.
4Vsak veฤji list zelja vzamemo v roko in vanj damo za pest mesnega nadeva, privihamo robove in ga zavijmo tako, da nastane zaprta sarma. Sarme ne zatiskamo preveฤ, ker bo riลพ ลกe nekoliko nabreknil.
5Veฤji lonec, v katerem bomo kuhali sarmo, najprej namastimo, zatem na dno damo polovico sesekljanega zelja, nanj zloลพimo sarme, med sarme pa razporedimo kose suhega mesa, 2 lovorova lista in sarme pokrijemo s preostalim zeljem. Potresemo ลกe z mleto papriko in zalijemo z juลกno osnovo. Biti jo mora dovolj, da so pokrite vse sarme. Lonec pokrijemo in na nizki temperaturi kuhamo dve uri. Vmes po potrebi dolivamo vroฤo juลกno osnovo.
6Na malo olja popraลพimo preostalo ฤebulo, da postekleni, dodamo ฤesen, ko pa ta zadiลกi, ลกe sladko, ostro papriko in paradiลพnikovo mezgo. Kuhamo nekaj minut, da se omaka zgosti. Sarme odkrijemo, po njih enakomerno razporedimo omako in kuhamo ลกe 20 minut. Pri sarmah velja pravilo, da so najboljลกe naslednji dan.