Kako zgostiti jed?

Znam svetuje

Kako zgostiti jed, da bo polna okusa in obdrลพala svojo strukturo? Velikokrat med kuhanjem ugotovimo, da je jed preredka. Povpraลกali smo kuharje in vsak je razkril svojo skrivnost.

Odvisno je, za kakลกno jed gre in v kakลกnem stanju jo ลพelimo postreฤi. Z zgostitvijo ne ลพelimo, da jed spremeni okus in barvo. Nekoฤ je veljalo, da smo praktiฤno vse zgoลกฤevali kar z belo moko. Ta tradicija se vse bolj opuลกฤa, kljub temu, da se pri veliko domaฤih jedeh ลกe vedno uporablja. Katere naฤine zgoลกฤevanja poznamo in kdaj jih uporabimo?

Podmet

Podmet je tista vrsta zgostitve, ki je najstarejลกa in kljub temu, da se opuลกฤa, je ลกe vedno zelo prisotna v vsakdanji kuhinji. Pripravimo ga tako, da ลพlico ali dve moke dobro vmeลกamo v 2 dcl vode ali juลกne osnove. Podmet potem vlijemo v vrelo jed in znova dobro premeลกamo. ฤŒe damo moko direktno v jed, bomo zelo verjetno imeli jed polno grudic.

Drobtine

Naslednji naฤin zgoลกฤevanja je z drobtinami. Ta naฤin najveฤkrat uporabimo pri kuhanju vampov. Kuharji priporoฤajo, da so drobtine ฤim bolj fino mlete.

Preลพganje

Podmet je naฤin, ki ga uporabimo kasneje, ko jed ลพe kuhamo. Preลพganje pa naredimo najprej. Naredimo ga tako, da na olju ali maslu prepraลพimo moko. Praลพimo poฤasi in ves ฤas meลกamo, da se ne zaลพge. Glede na ลพeleno barvo, po doloฤenem ฤasu, zalijemo z mrzlo vodo. Z mrzlo vodo zato, da poฤasi zavre in se ne naredijo grudice. Poznamo veฤ vrst oziroma naฤinov, ki se razlikujejo glede na barvo omake. Kakลกna je razlika?

Za pripravo svetlejลกih omak (beลกamel, ลพametna …) moko praลพimo le dobro minuto, da obdrลพi svojo svetlo barvo. Tamu naฤinu pravimo belo preลพganje.

Rumeno preลพganje naredimo enako kot belo, le da zalijemo z mrzlo vodo nekje po dveh minutah in pol.

Za temne omake pripravimo rjavo preลพganje. Postopek je enak kot pri ostalih dveh, praลพenje pa traja debelih pet minut.

Zgostitev s krompirjem

Krompir je poln ลกkroba, zato je odliฤen za zgoลกฤevanje. Najveฤkrat ga uporabimo v juhah in enolonฤnicah. ฤŒe ga ลพelimo uporabiti v omakah, ga ฤim bolj drobno naribamo. Pripomore tudi k bolj polnemu okusu jedi.

Kisla smetana z rumenjakom

Malokdo pozna ta zanimiv naฤin zgoลกฤevanja, pri katerem uporabimo kislo smetano in rumenjak. Skupaj zmeลกamo rumenjak in ลพlico kisle smetane. V jed vse skupaj vlijemo, ko neha vreti in s tem poskrbimo, da se dodatek ne sesiri. Takลกna zgostitev je izredno primeren naฤin za juhe iz morskimi sadeลพi, ฤesnovo juho itd.

https://znam.si/recepti-in-hrana/jedi-na-zlico/ribja-juha

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite