Jogurtova pita z jagodami

Morda vas zanima

- Oglas -

Sveže jagode in jogurt sta dve sestavini, iz katerih lahko brez uporabe pečice naredimo izvrstno poletno sladico.

Sestavine

Za tortno dno

  • 300 g maslenih piškotov
  • 80 g masla

Za kremo

  • 500 g navadnega čvrstega jogurta
  • 500 ml sladke smetane za stepanje
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 1 vaniljev sladkor
  • 12 lističev želatine
  • sok 1 limone

Za preliv

  • 500 g jagod
  • 3 žlice limoninega soka
  • 5 lističev želatine
  • 50 g sladkorja

Priprava

1Piškote v multipraktiku ali z valjarjem zmeljemo v drobtine. Maslo stopimo in ga primešamo drobtinam ter dobro pregnetemo. Maso enakomerno razporedimo po dnu pekača. Če je masa presuha, dodamo še malo mleka. S hrbtno stranjo žlice ali kar z dlanmi oblikujemo tortno dno. Postavimo ga v hladilnik, da se maslo strdi.

2Dvanajst (12) lističev želatine za 10 minut namočimo v mrzli vodi – vode mora biti kar precej, da se ne sprimejo. Ko se namočijo, jih dobro ožamemo. Limonin sok segrejemo in lističe želatine stopimo v mlačnem limoninem soku. Bodimo pozorni, da se lističi popolnoma stopijo.

3Jogurte zmešamo s sladkorjem (eno žlico sladkorja prihranimo za smetano) in z vaniljevim sladkorjem. Jogurtu primešamo stopljeno želatino in postavimo za 15 minut v hladilnik, da se malo strdi. Smetano z žlico sladkorja čvrsto stepemo. Smetano enakomerno vmešamo v jogurtovo maso. Po piškotni osnovi enakomerno razporedimo jogurtovo maso in postavimo za 10 minut v hladilnik.

4Medtem pripravimo še preliv. Pet (5) lističev želatine namočimo v hladno vodo, po petih minutah jih dobro ožamemo in primešamo 3 žlicam limoninega soka, ki smo ga malo segreli. Jagode s sladkorjem postavimo na ogenj in jih na nizki temperaturi kuhamo približno 5 minut, da spustijo sok. Primešamo stopljeno želatino in kuhamo še nekaj minut, da se jagodni žele nekoliko zgosti.

5Čim bolj enakomerno razporedimo ohlajen jagodni preliv po prav tako ohlajeni jogurtovi masi. Pito postavimo čez noč v hladilnik.

Prejšnji članekJajčevci s parmezanom
Naslednji članekPolpeti iz bučk
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -