Četudi nimate jajc, še vedno lahko naredite odličen biskvit s čokolado.
Sestavine
Biskvit
- 2 skodelici jogurta
- 1 skodelica olja
- 1,5 skodelice sladkorja
- 2 skodelici gladke moke
- 2 zvrhani žlici kakava v prahu
- 1 žlička pecilnega praška
Preliv
- 100 g dobre temne čokolade
- 1 dcl sladke smetane
- 1 žlica sladkorja
- košček masla
Priprava
Biskvit
1Pečico segrejemo na 180 °C, nakar se lotimo merjenja z lončkom. Isti lonček, v katerem je bil jogurt, uporabimo za merjenje vseh ostalih sestavin. Prej ga seveda operemo in obrišemo, da se ga sestavine ne primejo. Vsaj ne preveč.
2Vzamemo večjo skledo in v njej zmešamo ves jogurt, olje in sladkor. Sladkor je seveda lahko tako bel kot rjav ter še kakšen. Izbira je naša.
3Moko, kakav in pecilni prašek zmešamo in presejemo, da izginejo grudice in se praški enakomerno pomešajo, nakar vse denemo v skledo z jogurtom ter z lopatko dobro premešamo. Dobili bomo gladko čokoladno zmes.
4Vlijemo jo v pekač, vseeno ali je pravokoten ali okrogel. ki smo ga prej namastili, tudi po robovih, in narahlo poprašili z moko. Testo vlijemo v ppekač in ga z lopatko poravnamo.
5Pečemo ga okoli 25 minut. Če nismo prepričani, lahko uporabimo test z zobotrebcem, ki ga proti koncu peke zapičimo v testo. Če se zobotrebca testo še vedno drži, pustite biskvit še nekaj časa v pečici. A po 25 minutah peke surovega testa ni pričakovati.
Preliv
6Sedaj je trenutek, ko se lotimo tudi preliva. Čokolado bomo topili nad vodno kopeljo, torej v večji lonec denemo nekaj vode, čez pa še eno skledo, v kateri se bo zaradi toplote kipeče vode vse topilo.
7Čokolado nalomimo na majhne koščke, ki jih stresemo v skledo. Dodamo smetano, maslo in sladkor ter vse segrevamo, dokler se čokolada ne stopi.
8Skledo odstavimo in čokoladno zmes s kuhalnico dobro premešamo. Prelijemo jo čez še topel biskvit, v katerega smo z zobotrebcem naredili luknjice. Čudoviti čokoladni biskvit brez jajc ohladimo in postrežemo.