Praženo kislo zelje

Znam svetuje

Odlična priloga za h krači oziroma kakšnemu drugemu mesu je praženo kislo zelje.

Kislo zelje ni le okusna jed, ampak tudi hranljivo in koristno za zdravje. Njegova raznolikost v kuhinji in preprostost priprave ga naredita priljubljenega med ljubitelji fermentirane hrane po vsem svetu. Kislo zelje je osnova za številne tradicionalne jedi po svetu.

V Nemčiji je kislo zelje pogosto postreženo kot priloga k tradicionalnim jedem, kot so klobase ali svinjska pečenka. Kislo zelje se odlično ujema z mesnimi jedmi.

Bigos, znana tudi kot “poljski zaklad”, je tradicionalna poljska enolončnica, ki vsebuje kislo zelje, meso (najpogosteje svinjina in klobase), gobe in začimbe. Jed je poznana po bogatem okusu in se pogosto pripravlja ob posebnih priložnostih.

V Avstriji pripravljajo kislo zelje v obliki juhe, imenovane Sauerkraut-Suppe. Dodajo ji krompir, klobase in druge zelenjave, kar ustvari toplo in hranljivo jed.

Kimchi je tradicionalna korejska jed, ki temelji na fermentiranem zelju. Kimchi je začinjen s česnom, ingverjem, čilijem in drugimi začimbami.

Sarma je jed, kjer se listi kislega zelja polnijo z mesom, rižem in začimbami. To jed najdemo v različnih različicah v Turčiji, na Balkanu in drugod.

Sarma iz pečice

Sestavine za praženo kislo zelje

  • 1 kg kislega zelja
  • 1 lovorov list
  • zrnca popra
  • kumina
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici ocvirkov
  • malo svinjske masti

Postopek

1Zelje zalijemo z vodo, dodamo lovor, poper in kumino. Kuhamo kake pol ure, zatem odlijemo vodo.

2Vodo, ki smo jo odlili, nikar ne zavrzite, shranite jo za dodajanje enolončnicam, različnim prilogam ali omakam.

3Čebulo olupimo in drobno nasekljamo, prav tako olupimo in nasekljamo česen.

4V kozici na maščobi najprej prepražimo čebulo. Pražimo jo približno 10 minut, da se zmehča in razpusti. Dodamo najprej česen, ko ta zadiši, pa še ocvirke. Vse skupaj pražimo še kakšno minutko ali dve.

5Medtem se je zelje že skuhalo, dobro ga odcedimo in stresemo v kozico s čebulo in ocvirki.

6Preverimo, če je jed dovolj slana, načeloma je ni potrebno soliti, ker je kislo zelje dovolj slano.

7Tu se lahko še malo poigramo z začimbami, praženo kislo se odlično ujame s čilijem ali sladko mleto papriko, nekateri mu dodajo peteršilj ali zeleno, skratka, uporabite začimbe, ki so vam všeč.

8Na zmerni temperaturi pražimo še približno pet minut, vmes večkrat premešamo in postrežemo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite