Špargljeva pita s pršutom

Morda vas zanima

- Oglas -

Odlična pita, ki jo pripravimo iz divjih ali gojenih špargljev, bo razveselila še tako izbirčne jedce. Postrežemo jo različnimi solatami, tako toplo kot hladno.

Sestavine

Testo

  • 200 g moke
  • 1 jajce
  • pol žličke soli
  • 100 ml oljčnega olja

Nadev

  • 24 špargljev, divjih ali gojenih, če so drobni tudi več
  • 8 tankih rezin pršuta
  • 250 g kremnega sirčka
  • 2 rumenjaka
  • 50 g sveže naribanega parmezana
  • 1 žlica svežega timijana
  • 1 žlička naribane limonine lupinice
  • sol in poper po okusu
  • nekaj svežega peteršilja za okras

Postopek

1Najprej naredimo krhko testo. Pečico segrejmo na 200°C. V skledi zmešamo moko in sol, na sredini naredimo jamico. Vanjo damo olje in jajce in na hitro zgnetemo gladko testo. Pekač obložimo s peki papirjem in po dnu razporedimo dve tretjini krhkega testa, eno pa prihranimo za obod. Dno večkrat preluknjamo z vilicami in pečemo 10 minut.

2Špargljem odlomimo olesenele dele, povežemo jih v ohlapen šopek, v višjo posodo nalijemo vodo in ko ta zavre, šopek postavimo vanjo tako, da vršički gledajo iz vode. Kuhamo 3 minute. Takoj, ko jih vzamemo iz vode, jih oplaknemo z mrzlo vodo, da ohranijo lepo zeleno barvo.

3V skledo damo kremni sir, rumenjake, parmezan, timijan, limonino lupinico, sol in poper ter dobro premešamo. 

4Pečeno krhko testo ohladimo, obod pekača namažemo z maslom in iz preostalega testa oblikujemo 2 centimetra visok rob.

5Mešanico kremnega sira razporedimo na testo. Šparglje razdelimo na 8 šopkov, vsakega pri dnu ovijemo z rezino pršuta in šopke enakomerno razporedimo na vrh pite.  

6Pečici znižamo temperaturo na 180 stopinj Celzija in pito pečemo približno 40 minut. Vzamemo jo iz pečice in pustimo 15 minut, da se malo ohladi. Postrežemo takoj, saj je najboljša še topla. Če nam je pa kaj ostane, jo shranimo v hladilniku in pojemo naslednji dan.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -